Αρχική COVID-19 Η παραλλαγή Όμικρον χτυπάει σε νέες περιοχές

Η παραλλαγή Όμικρον χτυπάει σε νέες περιοχές

0
κρούσματα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η παραλλαγή Όμικρον επεκτείνεται σε νέες περιοχές, με νέο κρούσμα να εντοπίζεται σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις Νήσους Κουκ, μια περιοχή με 17.000 μόνο κατοίκους στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού. Το πρώτο κρούσμα είναι ένα αγόρι 10 ετών που διαγνώστηκε θετικό στον νέο κορονοϊό ενώ ήταν σε καραντίνα αυτό και η οικογένεια του γιατί είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό. Οι νήσοι Κουκ μέχρι τώρα είχαν γλιτώσει από την πανδημία όμως μπήκαν σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη κρουσμάτων σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τους Μαρκ Μπράουν.

Παρόλο που οι Νήσοι Κουκ απομονώθηκαν εντελώς για να προστατευτούν όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, όσοι πολίτες  βρίσκονται κατά τη περίοδο αυτή εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό μπορούν να επαναπατριστούν με κάποιες σπάνιες ειδικές πτήσεις που γίνονται από τη Νέα Ζηλανδία. Αυτοί υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες μετά την επιστροφή τους και να υποβληθούν σε πολλαπλά τεστ.

Το αρχιπέλαγος αυτό είναι μια από τις χώρες του κόσμου στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι από τα πιο υψηλά: το 96% των κατοίκων του άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εμφανίστηκε και στην Τυνησία

Πρόκειται για έναν 23χρονο Κονγκολέζο που ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στην Τύνιδα την Τετάρτη. που έφθασε από την Κωνσταντινούπολη. Όλοι οι επιβάτες της ίδιας πτήσης έχουν κληθεί από τις αρχές να υποβληθούν σε εξετάσεις σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Αλί Μραμπέτ.

50 κρούσματα της νέας παραλλαγής στη Ζιμπάμπουε

Ο υφυπουργός Υγείας Τζον Μανγκουίρο ανακοίνωσε πως τα κρούσματα του νέου κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 50.  Σύμφωνα με την κυβέρνηση, άμεσα θα είναι διαθέσιμες  ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου ειδικά για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν σε μια παιδαγωγική σχολή. Ορισμένα από τα κρούσματα είναι μέλη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας εφήβων  που επρόκειτο να συμμετάσχει σε ένα τοπικό τουρνουά. Από τα 20 δείγματα που συλλέχθηκαν από το κολλέγιο και τα 22 από την ποδοσφαιρική ομάδα, όλα βρέθηκαν θετικά στην παραλλαγή Όμικρον σύμφωνα με τις αρχές.

Από την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα επέβαλε αυστηρά νέα μέτρα, όπως δεκαήμερη καραντίνα για όσους φτάνουν στη χώρα. Παρατείνεται επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα ενώ για να μπει κάποιος σε μπαρ ή κλαμπ θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Έξαρση της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ

Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε άλλες πολιτείες που μέχρι τώρα δεν είχαν έρθει αντιμέτωποι με τον νέο κορονοϊό. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ασθενείς θετικοί στην παραλλαγή στο Μέριλαντ, την Πενσιλβάνια και το Μιζούρι.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή  εντοπίστηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Οι δύο ασθενείς προέρχονται από το ίδιο νοικοκυριό. Ο ένας ήταν εμβολιασμένος και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική ενώ ο δεύτερος είναι ανεμβολίαστος αλλά ήρθε σε στενή επαφή με τον πρώτο. Το τρίτο κρούσμα είναι ένας ανεμβολίαστος πολίτης που δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, κανείς από τους τρεις ασθενείς δεν νοσηλεύεται.

Στην Πενσιλβάνια, θετικός στην παραλλαγή Όμικρον βρέθηκε ένας άνδρας ηλικίας περίπου 30 ετών. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής αυτής στην περιοχή.

Ένα κρούσμα εντοπίστηκε επίσης στο Μιζούρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

 

 

Διαφήμιση