Αρχική Special Topics Μικρές ζωντανές μηχανές xenobots μπορούν να δημιουργήσουν αντίγραφά τους

Μικρές ζωντανές μηχανές xenobots μπορούν να δημιουργήσουν αντίγραφά τους

Σύνταξη: ecozen.gr

0
xenobot
Εικόνα: Ένας «γονέας» xenobot, σε σχήμα πεινασμένου Pac-Man (εμφανίζεται με κόκκινο ψεύτικο χρώμα), δημιούργησε έναν «απόγονο» xenobot (πράσινη σφαίρα) DOUGLAS BLACKISTON ΚΑΙ SAM KRIEGMAN
Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας σταγονίδια δερματικών κυττάρων από έμβρυα βατράχων, οι επιστήμονες ανέπτυξαν πλάσματα που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο στη Γη, αναφέρει μια νέα μελέτη. Αυτές οι μικροσκοπικές «ζωντανές μηχανές» μπορούν να κολυμπήσουν, να σκουπίσουν τα συντρίμμια και να θεραπεύσουν τον εαυτό τους μετά από ατύχημα.

Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες, ωστόσο σήμερα οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι αυτές οι μικρές «ζωντανές μηχανές» κατασκευασμένες από κύτταρα βατράχου μπορούν να αναπαραχθούν. Δημιουργούν αντίγραφα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν το ίδιο. Αυτή η πρόσφατα περιγραφείσα μορφή ανανέωσης προσφέρει πληροφορίες για το πώς μπορούν να σχεδιαστούν βιολογικές μηχανές που διαιωνίζονται από μόνες τους.

033121 ls frog stem cells inline2 680

Ρομπότ που αναπαράγουν τον εαυτό τους

«Πρόκειται για μια απίστευτα συναρπαστική ανακάλυψη», για τον τομέα της βιολογικής βάσης ρομποτικής, λέει η Kirstin Petersen, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Cornell που μελετά ομάδες ρομπότ. Τα ρομπότ που μπορούν να αντιγράψουν τον εαυτό τους είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα συστήματα που δεν χρειάζονται ανθρώπους για να λειτουργήσουν, λέει.

Ταξίδι των  ΧΕΝΟΒΟΤS

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ερευνητές περιέγραψαν τις συμπεριφορές των ζωντανών ρομπότ που κατασκευάζονται από εργαστήριο, που ονομάζονται xenobots.  

Αποκομμένα από τα αναπτυσσόμενα σώματα βατράχων, μικρές συστάδες βλαστικών κυττάρων δέρματος από έμβρυα βατράχου πλέκονταν σε μικρές σφαίρες και άρχισαν να κινούνται. Οι κυτταρικές προεκτάσεις χρησίμευαν ως κινητήρες που τροφοδοτούσαν τα xenobots καθώς έκαναν γύρες γύρω από τα πιάτα του εργαστηρίου τους.

Αυτό το ταξίδι μπορεί να έχει μεγαλύτερο σκοπό, αναφέρουν τώρα οι ερευνητές στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις 7 Δεκεμβρίου . Καθώς τα xenobots τριγυρνούν, μπορούν να συγκεντρώσουν χαλαρά κύτταρα βατράχου σε σφαίρες, οι οποίες στη συνέχεια συνενώνονται σε xenobots .

Οι επιστήμονες συχνά προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο όπως υπάρχει, λέει ο Jacob Foster, ένας ερευνητής στο UCLA που δεν ασχολείται με αυτήν την έρευνα. Αλλά η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο Science Robotics , είναι μέρος μιας «απελευθερωτικής στιγμής στην ιστορία της επιστήμης», λέει ο Foster. «Ένας επαναπροσανατολισμός προς αυτό που είναι δυνατό».

Με πληροφορίες από το Sciencenews

Διαφήμιση