Αρχική COVID-19 Φόβος για επικράτηση της Όμικρον σε Βρετανία, Δανία, Νορβηγία

Φόβος για επικράτηση της Όμικρον σε Βρετανία, Δανία, Νορβηγία

0
 ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Εικόνα: euro2today
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε συναγερμό για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον η Βρετανία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι αρχές των χωρών φοβούνται πως σε μερικά 24ωρα η μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει στις χώρες τους.

Με την Βρετανία να έχει καταγράψει ήδη τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο παγκοσμίως από το την Όμικρον και με το 20% των κρουσμάτων να νοσούν από τον νέο κορονοϊό, η Δανία βαδίζει στην ίδια κατεύθυνση σύμφωνα με τους επιδημιολόγους.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι μολύνσεις από την Όμικρον έχουν εκτιναχτεί στη Δανία, οδηγώντας σε επίπεδα ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα. Κάποιοι στατιστικολόγοι αναμένουν ότι η Όμικρον θα αποτελεί την κυρίαρχη μετάλλαξη στην σκανδιναβική χώρα την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Στη Νορβηγία, οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η Όμικρον θα μπορούσε να μολύνει ως και 300.000 ανθρώπους την ημέρα έναντι 1.000 την ημέρα που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ. Ο Φρόντε Φόρλαντ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Νορβηγίας, δήλωσε στους Financial Times ότι περίπου 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα ήταν μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη, ένα νούμερο σχεδόν διπλάσιο με το προηγούμενο ρεκόρ.

Φόβοι για έλλειψη εμβολίων στη Γερμανία

Φόβοι στη Γερμανία για έλλειψη εμβολίων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του νέου έτους. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πάντα επαινούσα τον προκάτοχό μου. Όμως έχουμε σοβαρή έλλειψη εμβολίων για το επόμενο έτος. Αυτό έδειξε η απογραφή μας», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ στους υπουργούς Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Ο νέος υπουργός υγείας εξήγησε ότι αυτή η πιθανή έλλειψη οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραγγείλει λιγότερες δόσεις εμβολίων από όσες είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η εμβολιαστική εκστρατεία.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πάντα επαινούσα τον προκάτοχό μου. Όμως έχουμε σοβαρή έλλειψη εμβολίων για το επόμενο έτος. Αυτό έδειξε η απογραφή μας», φέρεται,  δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ στους υπουργούς Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αγοράστηκαν πολύ λίγα εμβόλια για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα οι ποσότητες να μην επαρκούν για την εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων.

«Υπάρχει έλλειψη (δόσεων) του εμβολίου στον σημαντικό μήνα της εκστρατείας εμβολιασμού, ενώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τις τελευταίες εβδομάδες του τρέχοντος έτους υπήρχαν μόνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλες τόσες», εξήγησε ο νέος υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι, με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των εμβολιαστικών δόσεων θα μειωθεί στο ένα έκτο σε σχέση με πριν, ενώ τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα υπάρχουν συνολικά 3,6 εκατομμύρια εμβόλια για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Ο κ. Λάουτερμπαχ σημείωσε ωστόσο ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna θα μπορούσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παραδίδει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα και υποσχέθηκε να επικοινωνήσει προσωπικά με τις δύο εταιρίες που παράγουν εμβόλια mRNA, καθώς και με άλλες χώρες, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων «σοκαρίστηκαν» από τα στοιχεία που τους παρουσίασε ο κ. Λάουτερμπαχ, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον. Το υπουργείο Υγείας, υπό τη νέα ηγεσία του, ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γινόταν λεπτομερής απογραφή των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα, καθώς και των συμβάσεων που έχουν συναφθεί για παραδόσεις δόσεων εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Ρουάντα: Επιβεβαιώθηκαν  έξι κρούσματα της Όμικρον

Οι αρχές της Ρουάντας επιβεβαίωσαν έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Το υπουργείο Υγείας, προτρέπει τους πολίτες της μικρής χώρας της ανατολικής Αφρικής να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε εξάλλου χθες, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ότι όλοι οι επιβάτες πτήσεων που φθάνουν στη χώρα θα πρέπει να «τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για τρεις ημέρες με δικά τους έξοδα», να ανασταλεί η λειτουργία των νυχτερινών κέντρων και να μη γίνονται συναυλίες για ένα διάστημα.

Το 40% του πληθυσμού της Ρουάντας έχει εμβολιαστεί πλήρως για τον COVID-19, ενώ έχει αρχίσει η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Χθες οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν συνολικά 50 κρούσματα του κορονοϊού, με τον δείκτη θετικότητας των τεστ να βρίσκεται στο 0,5%.

Μετά τον εντοπισμό της Όμικρον, οι αρχές στο Κιγκάλι αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας όλες τις επιβατικές πτήσεις από και προς τα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Καμπότζη

Το υπουργείο Υγείας της Καμπότζης ανακοίνωσε χθες Τρίτη τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον , διευκρινίζοντας πως φορέας είναι μια Καμποτζιανή η οποία επέστρεψε στη χώρα από την Γκάνα. Η 23χρονη, έγκυος 15 εβδομάδων, επέστρεψε από την Γκάνα μέσω Ντουμπάι και Μπανγκόκ, η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο για θεραπεία.

Να σημειωθεί ότι η Καμπότζη κατάφερε να εμβολιάσει τη μεγάλη πλειονότητα, το 88% ,του πληθυσμού της, που φθάνει τα 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2today.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση