Αρχική Καταστροφές Αϊτή: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βυτιοφόρου

Αϊτή: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βυτιοφόρου

0
haiti
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη βυτιοφόρου καυσίμων στη βόρεια Αϊτή και τουλάχιστον 48 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όχημα ενεπλάκη σε ατύχημα στην πόλη Cap-Haïtien και τα θύματα προσπαθούσαν να μαζέψουν καύσιμα που διέρρευαν όταν αναφλεγόταν. Τα τοπικά νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τους τραυματίες από την έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός Άριελ Χένρι δήλωσε ότι ολόκληρο το έθνος της Καραϊβικής θρηνεί μετά το ατύχημα, καθώς κήρυξε τριήμερο πένθος. «Έμαθα, με ερήμωση και συγκίνηση, τα θλιβερά νέα της έκρηξης χθες το βράδυ στο Cap-Haïtien», έγραψε σήμερα στο Twitter.

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια έντονη πυρκαγιά στο σημείο του δυστυχήματος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αϊτής. Ένας μάρτυρας περιέγραψε το σημείο της έκρηξης ως «κόλαση».

francdubal
Εικόνα: Frantz Duval

Σύμφωνα με τον Πατρίκ Αλμονόρ, τον αντιδήμαρχο του Καπ Αϊτιέν, ο οδηγός του βυτιοφόρου επιχείρησε να αποφύγει τη σύγκρουση με μία μηχανή, χάνοντας τον έλεγχο του οχήματός του που ανατράπηκε.

Κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν στη συνέχεια προς το φορτηγό, παρά τις προειδοποιήσεις του οδηγού, για να περισυλλέξουν τα καύσιμα. Ακολούθησε μια έκρηξη κατά την οποία πολλοί σκοτώθηκαν.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανασύρθηκαν 62 θύματα, δήλωσε ο Αλμονόρ. Περίπου 40 κατοικίες περιμετρικά του σημείου της έκρηξης πήραν φωτιά, μετά την ανάφλεξη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα είναι βαρύτερος.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων στο εσωτερικό των σπιτιών», είπε ο ίδιος. Η ταυτοποίηση των θυμάτων αναμένεται να πάρει χρόνο. «Είναι αδύνατο να τα αναγνωρίσουμε» αυτή τη στιγμή, σημείωσε ο Αλμονόρ, εξαιτίας των εκτεταμένων εγκαυμάτων.

Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ η Αϊτή παλεύει με τις εκτεταμένες ελλείψεις καυσίμων και τις τιμές του φυσικού αερίου, που προκαλούνται εν μέρει από ένοπλες συμμορίες που έχουν δημιουργήσει αποκλεισμούς σε τερματικούς σταθμούς καυσίμων στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, και τις γύρω περιοχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

Διαφήμιση