Αρχική COVID-19 Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών

Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών

0
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣΚΑ
Εικόνα: UNSPLASH/Myriam Zilles
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανοίγουν στις 10 Δεκεμβρίου τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών. Η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Ο πρώτος εμβολιασμός μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία. Σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας. Τα πρώτα εμβολιαστικά κέντρα που θα ανοίξουν ανέρχονται σε 75.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα στα ραντεβού πρώτης δόσης έτσι ώστε σε διάστημα λίγων ημερών τα ραντεβού αυτά να προγραμματίζονται.

Η Όμικρον έφτασε στην Αργεντινή

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στην Αργεντινή. Πρόκειται για έναν εμβολιασμένο 38χρονο πολίτη που είχε ταξιδέψει «για επαγγελματικούς λόγους στη Νότια Αφρική» και επέστρεψε στις 30 Νεομβρίου στην χώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο υγείας της χώρας.

Ο ασθενής πριν την επιστροφή του είχε υποβληθεί σε τεστ PCR το οποίο βγήκε αρνητικό. Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε και σε τεστ αντιγόνων το οποίο βγήκε και αυτό αρνητικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές της Αργεντινής, παρότι ο ασθενής δεν είχε συμπτώματα της COVID-19, αποφάσισε να υποβληθεί ξανά σε τεστ όταν πληροφορήθηκε πως είχε έρθει σε επαφή στη Νότια Αφρική με πρόσωπα που κατόπιν διαγνώστηκαν θετικά στην Όμικρον.

Νέα κρούσματα της παραλλαγής στη Ναμίμπια

Η Ναμίμπια,  επιβεβαίωσε 18 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε  ο πρόεδρος της χώρας,  Χάγκε Γκάινγκομπ.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εμβολιασμών στην Ναμίμπια είναι ιδιαίτερα χαμηλός. γεγονός που οδήγησε τις αρχές να καταστρέψουν δόσεις που παρήλθε η ημερομηνία λήξης τους χωρίς να αξιοποιηθούν. Μόλις το 12,1% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Ναμίμπιας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 μέχρι σήμερα.

«Είναι λυπηρό το ότι υποχρεωθήκαμε να καταστρέψουμε πάνω από 150.000 εμβόλια, η ημερομηνία λήξης των οποίων παρήλθε, επειδή αυτοί που το δικαιούνται αρνούνται να εμβολιαστούν», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Βέντχοκ.

Κλειστά τα νυχτερινά κέντρα στη Γαλλία-Νέα μέτρα στο προσκήνιο

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν. Ο Καστέξ κάλεσε επίσης τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους, τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πάρτι, διευκρινίζοντας όμως ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί λοκντάουν ή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ο Καστέξ είπε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα στα δημοτικά σχολεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποστάσεων. Τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 5-12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι ενδέχεται να ξεκινήσει ο εθελοντικός εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 20 Δεκεμβρίου, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι υγειονομικές αρχές.

Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Καστέξ είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι, για όσους εργαζόμενους είναι εφικτό, να δουλεύουν από το σπίτι τους για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Για την παραλλαγή Όμικρον ο Βεράν είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στη χώρα 25 θετικά κρούσματα, από τα οποία 21 ήταν «εισαγόμενα» από τη Νότια Αφρική και τα άλλα τέσσερα οφείλονται σε τοπική μετάδοση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/skai.gr/euronews

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση