Αρχική Περιβάλλον COP26: Πάνω από 40 χώρες υπέρ της κατάργησης ενέργειας από άνθρακα

COP26: Πάνω από 40 χώρες υπέρ της κατάργησης ενέργειας από άνθρακα

0
Ατμοσφαιρική Ρύπανση - άνθρακα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περισσότερες από 40 χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση της ενέργειας με καύση άνθρακα, της πιο βρώμικης πηγής καυσίμου, ενισχύοντας τις ελπίδες του Ηνωμένου Βασιλείου για μια συμφωνία για να «διατηρηθεί ο 1,5°C ζωντανός», από τη Σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα.

Οι μεγάλες χώρες που χρησιμοποιούν άνθρακα, όπως ο Καναδάς, η Πολωνία, η Ουκρανία και το Βιετνάμ, θα καταργήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις μεγαλύτερες οικονομίες να το κάνουν στη δεκαετία του 2030 και τις μικρότερες οικονομίες τη δεκαετία του 2040.

Ωστόσο, ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες που εξαρτώνται από τον άνθρακα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ, έλειπαν από τη συμφωνία. Ειδικοί και ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι προθεσμίες σταδιακής κατάργησης που υπέγραψαν οι χώρες ήταν πολύ καθυστερημένες.

Στιγμή – ορόσημο

Η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ήταν ένας βασικός στόχος για το Ηνωμένο Βασίλειο ως οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής COP26, που στοχεύει να βάλει τον κόσμο σε τροχιά περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο Kwasi Kwarteng, υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Σήμερα σηματοδοτεί μια στιγμή ορόσημο στις παγκόσμιες προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς έθνη από όλες τις γωνιές του κόσμου ενώνονται στη Γλασκώβη για να δηλώσουν ότι ο άνθρακας δεν έχει κανένα ρόλο στη μελλοντική μας παραγωγή ενέργειας. Οι σημερινές φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι διεθνείς εταίροι μας αποδεικνύουν ότι το τέλος του άνθρακα είναι ορατό».

Η χρήση άνθρακα είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, και η χρήση του ρυπογόνου καυσίμου έχει ανακάμψει μετά την προσωρινή βουτιά των εκπομπών που προκλήθηκαν από τα lockdown του περασμένου έτους.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γλασκώβη περιλαμβάνει δεσμεύσεις από δεκάδες αναπτυσσόμενες καθώς και ανεπτυγμένες χώρες να σταματήσουν τη χρήση άνθρακα και περισσότερα από 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλοι οργανισμοί συμφώνησαν επίσης να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης άνθρακα.

Κατάργηση και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης άνθρακα

Η συμφωνία ήρθε ως μέρος της εστίασης στην ενέργεια για την πέμπτη ημέρα της Συνόδου κορυφής COP26 και ακολουθεί μια σειρά προηγούμενων ανακοινώσεων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όπως η δέσμευση πολλών χωρών να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών. Επίσης, την Τετάρτη:

  • Περισσότερες από 20 κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Δανίας, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό για όλα τα ορυκτά καύσιμα.
  • Η έρευνα έδειξε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,9 βαθμούς Κελσίου, εάν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις από την Ινδία και άλλες χώρες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  • Στοιχεία του Guardian αποκάλυψαν ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων χρησιμοποιούσαν τη συνθήκη για την ενεργειακή χάρτα για να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για τις απώλειες που υφίστανται από τις εθνικές δεσμεύσεις για απαλλαγή από τον άνθρακα.
  • Η Ιρλανδία ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να σκοτώσει 1,3 εκατομμύρια ζώα για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους.
  • Ο καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, είπε στο συνέδριο COP26 ότι το Λονδίνο θα γίνει παγκόσμιος κόμβος για καθαρές μηδενικές επενδύσεις.

Η σειρά ανακοινώσεων για τον άνθρακα είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την COP26. Κορυφαία στοιχεία έδειξαν πριν από την έναρξη της διάσκεψης ότι ο βασικός στόχος είναι να πειστούν οι χώρες να εκπονήσουν εθνικά σχέδια μείωσης των εκπομπών που θα φτάσουν στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, όπως λένε οι επιστήμονες απαιτείται για να παραμείνει εντός 1,5°Cδεν θα εκπληρωθεί.

Το χάσμα μεταξύ των δεσμεύσεων και των απαιτήσεων

Έτσι, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των βασικών δεσμεύσεων των χωρών για μείωση του άνθρακα και της απαιτούμενης μείωσης των εκπομπών κατά 45%, μέρος της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να επικεντρωθεί σε σημαντικούς τομείς που έχουν σημασία για το κλίμα – «μετρητά, άνθρακας, αυτοκίνητα και δέντρα», το μάντρα που υποστήριξε ο Μπόρις Τζόνσον – που θα επιφέρει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πολλοί υποστηρικτές της εκστρατείας καλωσόρισαν τη σειρά ανακοινώσεων για τον άνθρακα, η οποία περιελάμβανε επίσης τη δέσμευση περισσότερων από 20 χωρών – που εννοείται ότι περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία – να σταματήσουν τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό έως το τέλος του 2022 και να εκτρέψουν τα εκτιμώμενα 8 δισ. δολάρια ετησίως που εξοικονομούνται σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας.

Αν και η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες δεν υπέγραψαν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, προχώρησαν σε συμφωνίες που θα οδηγήσουν στην πρόωρη απόσυρση πολλών από τα υπάρχοντα σχέδια ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Διαφήμιση