Αρχική Περιβάλλον Η πρώτη επιτυχία της COP26: Δέσμευση για τερματισμό της αποψίλωσης των δασών

Η πρώτη επιτυχία της COP26: Δέσμευση για τερματισμό της αποψίλωσης των δασών

0
Δάση - φύση - περιβάλλον - αποψίλωση - δασών
Εικόνα: UNSPLASH/Jamie Morris
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πολλοί από τους παγκόσμιους ηγέτες προχώρησαν σε μια συμφωνία που στοχεύει να σταματήσει και να αναστρέψει την παγκόσμια αποψίλωση των δασών την επόμενη δεκαετία ως μέρος ενός πακέτου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Ο Xi Jinping, ο Jair Bolsonaro και ο Joe Biden είναι μεταξύ των ηγετών που θα δεσμευτούν στη δήλωση στο COP26 στη Γλασκώβη την Τρίτη για την προστασία τεράστιων περιοχών, που φτάνουν από την Tάιγκα της ανατολικής Σιβηρίας έως τη λεκάνη του Κονγκό, όπου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο.

Η εκκαθάριση γης από τον άνθρωπο είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την καταστροφή των δασών του κόσμου για γεωργικά προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, η σόγια και το βόειο κρέας.

Με την υπογραφή της Διακήρυξης των Ηγετών της Γλασκώβης για τα δάση και τη χρήση γης, οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί μεγάλων παραγωγών χωρών και καταναλωτών προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, θα δεσμευτούν για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αποκαλύψει τη συμφωνία σε εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο.

Οι καθεδρικοί ναοί της φύσης

«Αυτά τα υπέροχα γεμάτα οικοσυστήματα – αυτοί οι καθεδρικοί ναοί της φύσης – είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας. Τα δάση υποστηρίζουν τις κοινότητες, τα μέσα διαβίωσης και την προσφορά τροφίμων και απορροφούν τον άνθρακα που αντλούμε στην ατμόσφαιρα. Είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας», είναι μερικά από αυτά που αναμένεται να πει.

Η δέσμευση για τη φύση και τα δάση έρχεται τη στιγμή που περισσότεροι από 120 παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη για να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εν μέσω ανησυχιών ότι οι βασικές χώρες δεν έχουν επιταχύνει.

Οι δεσμεύσεις για την αποψίλωση των δασών είναι μια πρώιμη νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ως οργανώτρια χώρα φέρει την ευθύνη για τη σφυρηλάτηση μιας συναίνεσης μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παρόντες, εν μέσω ανησυχιών ότι μια συνολική δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 45%, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θα έχει επιτυχία.

Η πολιτική διακήρυξη, η οποία είναι εθελοντική και δεν αποτελεί μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού, είναι μέρος μιας σειράς από παράπλευρες συμφωνίες που προωθεί η βρετανική προεδρία στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη, μαζί με άλλες για το μεθάνιο, τα αυτοκίνητα και τον άνθρακα.

Επιφυλακτικοί οι οικολόγοι

Το πακέτο περιλαμβάνει £5,3 δισ. νέα ιδιωτική χρηματοδότηση και £8,75 δισ. δημόσια χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της υποβαθμισμένης γης, την υποστήριξη των αυτοχθόνων κοινοτήτων, την προστασία των δασών και τον μετριασμό των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Η δέσμευση των CEO για την εξάλειψη των δραστηριοτήτων συνδεδεμένες με την αποψίλωση των δασών και η χρηματοδότηση 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δάση, αποτελούν επίσης μέρος της συμφωνίας. 350 εκατομμύρια λίρες από αυτά θα διατεθούν στην Ινδονησία και 200 ​​εκατομμύρια λίρες στη λεκάνη του Κονγκό, με ένα νέο ταμείο 1,1 δισεκατομμυρίων λιρών για το τροπικό δάσος της Δυτικής Αφρικής.

Αν και η δασική συμφωνία χαιρετίστηκε προσεκτικά από οικολόγους και εμπειρογνώμονες δασικής διακυβέρνησης, επισημαίνουν προηγούμενες συμφωνίες για τη διάσωση των δασών που μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να σταματήσουν την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένου και αυτής του 2014. Αλλά αυτή τη φορά, η ΕΕ, η Κίνα και οι ΗΠΑ μαζί με μεγάλες δασικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η ΠαπούαΝέα Γουινέα θα υπογράψουν τη δέσμευση.

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινιστούν, ιδιαίτερα πώς δαπανώνται τα χρήματα, σύμφωνα με τον Carlos Rittl, ο οποίος εργάζεται στη Βραζιλία για το Rainforest Foundation Norway. «Οι μεγάλοι έλεγχοι δεν θα σώσουν τα δάση, εάν τα χρήματα δεν πάνε στα σωστά χέρια», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να πάνε σε αυτόχθονες ομάδες και σε άλλους που έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν το δάσος.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, τουλάχιστον £1,25 δισ. χρηματοδότησης θα δοθεί απευθείας σε αυτόχθονες πληθυσμούς και τοπικές κοινότητες από κυβερνήσεις και φιλάνθρωπους για τον ρόλο τους στην προστασία των δασών.

Παρόλα αυτά, τα υποσχεθέντα κεφάλαια εξακολουθούν να υπολείπονται πολύ από αυτά που κάποιοι πιστεύουν ότι χρειάζονται. «Είμαστε υποτιμημένοι και τα δικαιώματά μας εξακολουθούν να μην γίνονται σεβαστά», είπε η Μίνα Σέτρα, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών από το Βόρνεο. «Δεν αρκεί μια δήλωση. Χρειαζόμαστε στοιχεία, όχι μόνο λόγια», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διαφήμιση