Αρχική Ενέργεια Διευρύνεται η ηλεκτρική διασύνδεση – Αύριο συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο

Διευρύνεται η ηλεκτρική διασύνδεση – Αύριο συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο

0
ηλεκτρική διασύνδεση νησιών
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μείωση 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών θα φέρει την επόμενη 4ετία η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και η συνεπακόλουθη μείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο του energypress για τις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας.

Όπως είπε ο υπουργός, το όφελος θα είναι 138 εκατ. ευρώ το 2022 και κλιμακώνεται σε 238 εκατ. το 2023, 348 εκατ. το 2024 και 385 εκατ. το 2025. Το όφελος προκύπτει (με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου) από τη διακοπή λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα) και την ηλεκτροδότησή τους από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Οι επενδύσεις, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι επωφελείς για την οικονομία και την κοινωνία. Παράλληλα, ανέφερε ότι ετοιμάζεται η κατάρτιση κλιματικού νόμου, η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος, ώστε να προσαρμοστεί στους αυξημένους στόχους της ΕΕ, ενώ προωθείται το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Φάμελλος: Αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης που επέλεξε «να πληρώσουν οι καταναλωτές το μάρμαρο για τη σωτηρία της ΔΕΗ» ενώ ακολούθησαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ενέργειας. Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις ενεργειακές εταιρείες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Europe, Giles Dickson τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΕ πληρώνει 5 δισεκ. ευρώ κάθε εβδομάδα για να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αύριο η συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη πρόκειται να υπογραφεί στην Αθήνα συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας αλλά θα επιτρέψει, επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του αγωγού.

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου. Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

Διαφήμιση