Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: σε δοκιμασία το σύστημα υγείας και μετά τη λήξη της πανδημίας

Τσιόδρας: σε δοκιμασία το σύστημα υγείας και μετά τη λήξη της πανδημίας

0
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΧΡΟΝΩΝ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και τους εκπροσώπους των παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, για τον εμβολιασμό παιδιών ανω των 12 χρονών, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη νόσηση και η αερογενής μετάδοση της νόσου θέτουν νέα δεδομένα για την πανδημία σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις αντοχές στο σύστημα υγείας, καθώς όπως είπε θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας που θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Κηρύσσοντας την έναρξη διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19- Πού βρισκόμαστε σήμερα» που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου επισήμανε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα, τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη.

Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κοροναϊός, είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών. Το γεγονός αυτό απαιτεί πρόσθετα μέτρα, πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.

Ειδική κατάσταση ανησυχίας

Αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης. Ωστόσο αυτό συμβαίνει σε υψηλά επίπεδα: με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Από την άλλη το νέο στέλεχος που επικρατεί και μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του δεν μπορεί παρά να δημιουργεί μια «ειδική κατάσταση ανησυχίας». «Το στέλεχος Δ, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία.

Τρίτη δόση για ευάλωτο πληθυσμό

Η τρίτη δόση του εμβολίου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, σημείωσε και παρέπεμψε σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine. Στη μελέτη επιβεβαιώνεται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο, στις ευπαθείς ομάδες, τόνισε.

Παρέθεσε μάλιστα σχετικά στοιχεία σημειώνοντας ότι από τους 5 πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων, αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού κυμαίνεται από 5 – 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85-90%.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση