Αρχική COVID-19 Σε εφαρμογή από αύριο τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Τι ισχύει...

Σε εφαρμογή από αύριο τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Τι ισχύει για κλειστούς χώρους και χώρους αναψυχής

0
patrick tomasso GXXYkSwndP4 unsplash
Εικόνα: UNSPLASH / patrick tomasso
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα καθημερινότητα από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, για τους ανεβολίαστους πολίτες. Τίθενται νέα πιο αυστηρά μέτρα για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Βάσει των μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, από Δευτέρα σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες. Σε άλλα μέρη θα επιτρέπεται η είσοδος και σε ανεμβολίαστους. Προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test ή PCR 48 ωρών, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Τα μέτρα δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ και θα ισχύσουν από τις 06:00 π.μ. της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 06:00 π.μ.

Κλειστοί χώροι πώς θα λειτουργούν

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Θέατρα, σινεμά, μουσεία

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Το ίδιο και για τα κλειστά γυμναστήρια. Θα πρέπει όμως να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, καθίστανται πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα (προ Τρίτης και Παρασκευής), θα διατίθενται δωρεάν.  Θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να προσκομίζουν εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές. Θα το πληρώνουν οι ίδιοι.

Ταξίδια

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους. Η χρέωση θα είναι δική τους και θα στοιχίζει 10 ευρώ η ανώτατη τιμή του rapid test

Αναλυτικά στο ΦΕΚ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση