Αρχική Περιβάλλον UNESCO Γεωπάρκο Βίκου-Αώου ένα από τα πέντε σπουδαιότερα του κόσμου

UNESCO Γεωπάρκο Βίκου-Αώου ένα από τα πέντε σπουδαιότερα του κόσμου

0
geopvikou
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ως ένα από τα πέντε σπουδαιότερα Γεωπάρκα του κόσμου, χαρακτήρισαν αξιολογητές της UNESCO το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου. Την ξεχωριστή αυτή θέση τού δίνουν η γαιο-μορφία του συμπλέγματος της Τύμφης, η γαιο-αισθητική και οι καρστικοί ασβεστολιθικοί σχηματισμοί του.

Οι δύο αξιολογητές των Γεωπάρκων της UNESCO – Stephan Legal από τη Γαλλία και Marfred Kupetz από τη Γερμανία – επισκέφτηκαν περισσότερα 50 σημεία του Γεωπάρκου την περασμένη βδομάδα. Στη συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από την τριήμερη επαναξιολόγησή του.

Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής

Εντυπωσιασμένος από την εικόνα του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου δήλωσε ο Marfred Kupetz, ο οποίος είναι υπεύθυνος του διακρατικού γεωπάρκου Γερμανίας- Πολωνίας “ Muskau Arch”.  Εκτίμησε ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια θα αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή βασιζόμενη σε αυτό. “Η αποστολή επαναξιολόγησης- είχε οργανωθεί με πάρα πολύ ελκυστικό και καλό τρόπο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φημισμένο τοπίο της περιοχής και να μιλήσουμε με κατοίκους της περιοχής. Ως γεωλόγος έμεινα έκπληκτος από την αισθητική του γεωλογικού τοπίου. Έχω δει πολλά τοπία με άσπρο ασβεστόλιθο και πράσινο φλύσχη, αλλά θεωρώ, ότι αυτή η περιοχή είναι μέσα στις πέντε καλύτερες στον κόσμο”.

Ο Stephan Legal, υπεύθυνος του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας, σημείωσε: “Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος ΑΕ διαχειρίζεται το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με έναν ολιστικό τρόπο που δεν αφορά μόνο την γεωλογία, αλλά και τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Τώρα είμαστε 169 γεωπάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο που βαδίζουμε μαζί μπροστά και συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε τις περιοχές των γεωπάρκων με αυτόν τον τρόπο. Και σε κάθε Γεωπάρκο, θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη που έχει να κάνει με τα τοπικά προϊόντα, τις δραστηριότητες των ντόπιων και βέβαια σε σεβασμό με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά”.

Ικανοποίηση από την τοπική κοινωνία

Θεωρώ ότι αναγνώριση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, ήταν και το ερέθισμα για να ζητήσουμε, εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, να ενταχθεί η περιοχή του Ζαγορίου στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO. Γενικά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία”, τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος σημείωσε ότι ο Δήμος και οι κάτοικοί του έχουν αγκαλιάσει την έννοια του Γεωπάρκου. Εκτίμησε δε, ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στην προώθηση των τοπικών του προϊόντων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., που είναι ο φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου, Κωνσταντίνος Ντέτσικας, ο διευθυντής Γεώργιος Θεοχάρης, ο συντονιστής της διαχείρισής του και εκπρόσωπος του Γεωπάρκου στην UNESCO Χαρητάκης Παπαϊωάννου, καθώς και τα στελέχη που εμπλέκονται σε θέματα Γεωπάρκου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση