Αρχική Θεραπείες Επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ με υπερβαρική οξυγονοθεραπεία

Επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ με υπερβαρική οξυγονοθεραπεία

0
iStockphoto
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η νόσος Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να αναστραφεί με τη χρήση υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας, υποστηρίζουν Ισραηλινοί επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής την δρα Ronit Shapira της Σχολής Νευροβιολογίας και Βιοχημείας, μελέτησαν έξι ανθρώπους άνω των 60 ετών που είχαν ήδη εμφανίσει δείγματα γνωστικής διαταραχής.

Βελτίωση κατά 20%

Έπειτα από 60 συνεδρίες με υπερβαρικό οξυγόνο στη διάρκεια 90 ημερών, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο των έξι ατόμων βελτιώθηκε κατά 20% κατά μέσο όρο. Επίσης τα τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν στη συνέχεια, έδειξαν μια μέση βελτίωση των ικανοτήτων τους κατά 16,5%.
Έκαναν επίσης πειράματα και με ζώα, 15 γενετικά τροποποιημένα τρωκτικά που εμφάνιζαν σημάδια παρόμοια της νόσου Αλτσχάιμερ. Η οξυγονοθεραπεία απέτρεψε τη δημιουργία τοξικών πλακών βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο τους, ενώ διευκόλυνε και την απομάκρυνση μερικών ήδη τέτοιων υπαρχουσών πλακών.

“Μετά από μια σειρά συνεδριών, οι ενήλικες που έχουν ήδη υποστεί απώλεια μνήμης έχουν δείξει βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο – καθώς και πραγματική βελτίωση στη γνωστική απόδοση” εξηγεί ο καθηγητής Uri Asheri. Προσθέτει όμως ότι “δεν νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να “θεραπευτεί’ το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, αλλά πιθανώς μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά η εξέλιξη και η σοβαρότητα του. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, όμως οι άνθρωποι ίσως αρχίσουν να ωφελούνται από την οξυγονοθεραπεία σε λίγα μόνο χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Uri Asheri.
Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στο έγκριτο περιοδικό Aging. Σύμφωνα με αυτήν για πρώτη φορά στην παγκόσμια επιστήμη, η μη φαρμακευτική θεραπεία αποδεικνύεται αποτελεσματική

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία οι ασθενείς μένουν σε ειδικά δωμάτια, όπου η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ υψηλότερη από την πίεση που βιώνουμε στο επίπεδο της θάλασσας, και επιπλέον αναπνέουμε αέρα αποτελούμενο από 100% οξυγόνο.
Θεωρείται ασφαλής και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ιατρικών περιστατικών, αν και δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία ότι υπερβαρικές θεραπειών μπορούν να βελτιώσουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και να ενθαρρύνουν την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων και νευρικών κυττάρων.

ΠΗΓΗ: IsraelHayom

Διαφήμιση