Αρχική COVID-19 ΗΠΑ: Ανησυχία για σοβαρές παρενέργειες σε αγόρια από το εμβόλιο Pfizer

ΗΠΑ: Ανησυχία για σοβαρές παρενέργειες σε αγόρια από το εμβόλιο Pfizer

0
COVID19 - εμβόλιο - μελέτη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο από παρενέργειες λόγω του εμβολίου κατά του Covid – 19. Αυτό σημειώνει ανεξάρτητη έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα από επιστήμονες στις ΗΠΑ, θέτοντας σε επανεξέταση τη σχέση οφέλους – βλάβης για τους εφήβους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να πάθουν μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο παρά να καταλήξουν στο νοσοκομείο λόγω της ασθένειας.

Μεγαλύτερος κίνδυνος από το να νοσήσουν με Covid-19

Συγκεκριμένα ο κίνδυνος να νοσηλευτούν λόγω του εμβολίου είναι έξι φορές μεγαλύτερος από το να νοσήσουν από Covid – 19. Το αγόρια επίσης κινδυνεύουν σε σχέση με τα κορίτσια δέκα φορές περισσότερο.

Στην ερευνά τους, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, η Dr Tracy Høeg από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα εμβόλια Covid σε παιδιά ΗΠΑ ηλικίας 12 έως 17 ετών κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Επισημαίνουν βεβαίως ότι η παρενέργεια αυτή είναι σπάνια, καθώς βάση της έρευνας τους αφορά σε 162,2 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών και 94 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο για υγιή αγόρια ηλικίας 16 έως 17 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια

ήταν 13,4 και 13 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα. Με τα τρέχοντα ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος να μεταφερθεί ένας υγιής έφηβος στο νοσοκομείο με Covid τις επόμενες 120 ημέρες είναι περίπου 44 το εκατομμύριο, ανέφεραν.

Τέσσερις με έξι φορές μεγαλύτερος κίνδυνος

Στην ανάλυσή τους, βάση ιατρικών δεδομένων, αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών, χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, έχουν τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο από το να καταλήξουν στο νοσοκομείο ασθενούντες από τον με Covid.

Τα περισσότερα παιδιά που βίωσαν τη σπάνια παρενέργεια είχαν συμπτώματα εντός κάποιων ημερών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech. Παρόμοια παρενέργεια παρατηρείται με το εμβόλιο Moderna, σημείωναν. Περίπου το 86% των αγοριών που επηρεάστηκαν από την παρενέργεια απαιτούσαν κάποια νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Τα υγιή αγόρια είναι πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο με  παρενέργεια του εμβολίου Pfizer/BioNTech για τον Covid που προκαλεί φλεγμονή στην καρδιά παρά με τον ίδιο τον ιό, σημειώνουν.

Προβληματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο βασίλειο όπως σημειώνει o Guardian η Μικτή Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου (JCVI) δεν έχει συστήσει τον εμβολιασμό εφήβων από 12 – 17 ετών. Έχει παραπέμψει το θέμα στους επικεφαλής ιατρικούς υπαλλήλους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν την τελική απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον Covid ή που ζουν με άτομο σε κίνδυνο, είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό.

Ο Σαούλ Φάουστ, καθηγητής παιδιατρικής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, είπε ότι τα ευρήματα φαίνεται να δικαιολογούν την προσεκτική προσέγγιση που υιοθέτησε για τα εμβόλια εφήβων η Μικτή Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό.

Ο καθηγητής Adam Finn, μέλος του JCVI στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: “Είμαι σύμφωνος με τη συμβουλή της JCVI, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει προς το παρόν με τον εμβολιασμό υγιών παιδιών 12 έως 15 ετών για λόγους κινδύνου-οφέλους για την υγεία. Δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας, καθώς υπάρχει ένας μικρός αλλά εύλογος κίνδυνος οι σπάνιες βλάβες να αποδειχθούν ότι θα υπερτερούν των μέτριων οφελών”.

ΠΗΓΗ: GUARDIAN

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση