Αρχική COVID-19 Μετακίνηση εκτός νομού: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

0
Covid 19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Τα μέτρα αφορούν τους ανεμβολίαστους για μετακινήσεις με αεροπλάνο, πλοίο, τραίνο και ΚΤΕΛ και θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Συγκεκριμένα, για το ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο απαιτείται ήδη rapid test 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το ίδιο θα ισχύει πλέον και για το ταξίδι με ΚΤΕΛ ή τρένο, ενώ έως τώρα ήταν υποχρεωτική μόνο η μάσκα.

Τα τεστ θα πρέπει να γίνεται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με την τιμή του rapid να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ, ενώ παύει η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ για όσους δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν.

Τα παιδιά έως 12 ετών μπορούν τα ταξιδεύουν με self test.

Σημαντικό επίσης, είναι ότι το έγγραφο που πρέπει να δείχνει ο ανεμβολίαστος επιβάτης σε περίπτωση ελέγχου δεν είναι το αποτέλεσμα που θα παίρνει από το διαγνωστικό κέντρο, αλλά από ειδική σελίδα του gov.gr.

Η πλατφόρμα θα αντλεί τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των τεστ από τα διαγνωστικά κέντρα και η πλατφόρμα θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να εκδίδουν τις βεβαιώσεις.

Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδεύουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται την επόμενη μέρα και είναι έγκυρο 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση, ενώ όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό ταξιδεύουν με το πιστοποιητικό νόσησης που ισχύει για έξι μήνες.

Οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο

Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι η μόνη για την οποία δεν απαιτείται να έχει πραγματοποιηθεί rapid test.

Παρόλα αυτά, το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α‘ και ββαθμού.

Περισσότερα άτομα επιτρέπονται μόνο για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση