Αρχική COVID-19 Η ανθρωπόμορφη νοσοκόμα – ρομπότ για ασθενείς με Covid

Η ανθρωπόμορφη νοσοκόμα – ρομπότ για ασθενείς με Covid

0
robot nosokoma
Εικόνα: Η νοσοκόμα Γκρέις (CNN)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Hanson Robotics έκανε πάλι το θαύμα της. Αυτή την φορά δημιούργησε την Γκρέις, ένα ανθρωποειδές ρομπότ για να βοηθά γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και να παρέχει αυτόνομα βοήθεια σε ηλικιωμένους και ασθενείς με κορονοϊό.

Είναι αδελφικό μοντέλο της πασίγνωστης Σοφία, του ρομπότ που γελάει, κατσουφιάζει, κάνει φιγούρες παρκούρ και είχε λάβει ακόμα και υπηκοότητα στη Σαουδική Αραβία.

Η ρομποτική νοσοκόμα μπορεί μέχρι και να διαγνώσει ασθένεια σε έναν ασθενή που ζητά βοήθεια στο νοσοκομείο, να αξιολογήσει την κατάστασή του, καθώς και να μετρήσει θερμοκρασία και παλμούς μέσω της θερμικής κάμερας που διαθέτει στο σώμα της. Επίσης, είναι ικανή να βοηθήσει και στην εφαρμογή της θεραπείας για την εκάστοτε ασθένεια.

Έχοντας εξειδικευτεί στη φροντίδα των ηλικιωμένων, η Γκρέις μιλά τρεις γλώσσες, αγγλικά, μανδαρινικά και καντονέζικα, ενώ είναι εξαιρετικά κοινωνική και ομιλητική για να κρατά συντροφιά στους ασθενείς.

Επικουρική η λειτουργία της Γκρέις

Ο ιδρυτής και CEO της Hanson Robotics, Ντέιβιντ Χάνσον, διευκρινίζει ότι τα ρομπότ σαν την Γκρέις, δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν τους επαγγελματίες της υγείας και όχι να τους αντικαταστήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

«Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει στη συλλογή σημαντικών δεδομένων για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να αξιολογήσουν την ευημερία του ασθενούς», αναφέρει σχετικά.

Το λανσάρισμα της Γκρέις έρχεται την κατάλληλη στιγμή, ακριβώς στη μέση της πανδημίας του κορoνοϊού, τώρα που έχει αυξηθεί η ζήτηση για λύσεις τηλεϊατρικής και ανέπαφη φροντίδα.

Αν και σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR), οι παγκόσμιες πωλήσεις ιατρικών ρομπότ ήταν ήδη σε άνοδο πριν από την πανδημία, αυξημένες κατά 28% μεταξύ 2018 και 2019 και το IFR προβλέπει ότι η αξία του τομέα θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Γκρέις «θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο φυσική συναναστροφή. Η ανθρωπόμορφη εμφάνιση γεννά εμπιστοσύνη και φυσική συμμετοχή», σχολιάζει ο CEO της εταιρείας, που σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει μαζικά ρομπότ, συμπεριλαμβανομένης της Σοφία και της Γκρέις, προς το τέλος του 2021.

Διαφήμιση