Χθες, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης γυναικών στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Βίντεο που μεταδόθηκαν από αφγανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν τρομακτικές σκηνές. Τουλάχιστον μια από τις συμμετέχουσες τραυματίστηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που μοιράστηκαν εικόνες μια γυναίκας με αίμα να κυλάει στο πρόσωπό της.
Γυναίκες διαδήλωσαν για δύο συνεχόμενες ημέρες στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία βρίσκεται από τη 15η Αυγούστου υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους και να επικρατήσει ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Χθες, συγκεντρώθηκαν κοντά στο προεδρικό παλάτι κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «δεν είμαστε οι γυναίκες της δεκαετίας του ’90».
Εκεί βρέθηκαν όμως αντιμέτωπες με οπλισμένους Ταλιμπάν και ακολούθησαν υβριστικές επιθέσεις. Ορισμένες γυναίκες εικονίζονται να βήχουν, ενώ κάποιες κατήγγειλαν ότι τις ξυλοκόπησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνονται σεβαστά στο Αφγανιστάν, αλλά με βάση τη δική τους ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
Ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, είπε την Τρίτη στο BBC πως δεν αναμένει να ονομαστούν γυναίκες μέλη της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει η ισλαμιστική παράταξη, αλλά διαβεβαίωσε πως θα έχουν ρόλο.
Το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) επέβαλε στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και όλο τους το σώμα. Δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα συγγενή και τους απαγορευόταν να μορφώνονται και να εργάζονται.
Έκκληση από το φεστιβάλ της Βενετίας
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για τη δραματική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Αφγανιστάν και συγκεκριμένα ο καλλιτεχνικός χώρος, απηύθυναν δύο Αφγανές κινηματογραφίστριες χθες, από τη Βενετία.
«Μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες, τα λαμπρότερα πνεύματα εγκατέλειψαν την χώρα, τουλάχιστον όσοι είχαν την δυνατότητα», είπε η Σάχραα Καρίμι, 38χρονη σκηνοθέτις, βραβευμένη σε πολλά φεστιβάλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ με θέμα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος του κινηματογράφου και της τέχνης στο Αφγανιστάν.
«Αυτή η αιφνιδιαστική κατάρρευση μας έκανε να χάσουμε τα πάντα», είπε η συνάδελφός της Σάχρα Μάνι, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «A thousand girls like me», με θέμα την αιμομιξία. Έφερε ως παράδειγμα την κατάσταση στη μοναδική μεικτή μουσική σχολή της Καμπούλ: «Οι ταλιμπάν έχουν καταλάβει το κτίριο, έχουν καταστρέψει τα μουσικά όργανα και οι μαθητές κρύβονται», είπε. «Όλη η δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια εξαφανίστηκε».
Ενώ αργότερα προσέθεσε: «Η διεθνής κοινότητα μπορεί να μας σώσει. Βοηθήστε μας: Έχουμε ανάγκη από ελπίδα. Σας παρακαλώ, γίνετε η φωνή μας και μιλήστε για την κατάστασή μας»