Αρχική COVID-19 ΠΙΣ: Αδύνατο να πραγματοποιούνται rapid test με την νέα κοστολόγηση

ΠΙΣ: Αδύνατο να πραγματοποιούνται rapid test με την νέα κοστολόγηση

0
rapid test
Διαφήμιση

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στέκεται δίπλα στα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας, τα οποία έχουν δεχτεί το πολύχρονο, ανελέητο πλήγμα του clawback, το οποίο ζητείται και προκαταβολικά φέτος εν μέσω της πανδημίας, στερώντας
ρευστότητα από τον κλάδο.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ συμπαραστέκεται στα μικρά εργαστήρια των ακριτικών νησιών, οι ιατροί -ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και επισημαίνει ότι η υποτιμολόγηση κατά 100% εισάγει μη ελεγχόμενη στρέβλωση στις διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας.

Η τιμή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους

Όπως αναφέρουν οι ιατροί – λειτουργοί της ΠΦΥ με εργαστήρια και μικρά διαγνωστικά, η τιμή που όρισε η κυβέρνηση είναι κάτω του λειτουργικού κόστους. Αυτό συνέβη επειδή δεν συνυπολογίστηκαν στην τιμή του αντιδραστηρίου, το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία, το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία, το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ, το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εξετάσουν εκ νέου το θέμα λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε ιατρός με εργαστήριο θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή.

Δεδομένου μάλιστα ότι τελικός αποδέκτης της δύσκολης αυτής εξίσωσης θα είναι ο πολίτης, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, ο ΠΙΣ κρίνει απαραίτητο το διάλογο και την επανεκτίμηση της κατάστασης.

Υπέρ του εμβολιασμού των υγειονομικών ο ΠΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε όλους τους υγειονομικούς που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, να κλείσουν άμεσα το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

«Το εμβόλιο αποτελεί αναγκαιότητα για όλους όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας αλλά και για τους πολίτες, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας σύντομα» ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωση του, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις: