Αρχική Ενέργεια Νέα ενεργειακή ετικέτα και για τους λαμπτήρες από 1η Σεπτεμβρίου

Νέα ενεργειακή ετικέτα και για τους λαμπτήρες από 1η Σεπτεμβρίου

0
Ενέργεια, φως, λάμπα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ετικέτες πολλών οικιακών συσκευών αλλάζουν και επαναφέρεται η κλίμακα Α έως G με επαναπροσδιορισμένα όρια, για τις κατηγορίες προϊόντων που έχει πραγματοποιηθεί τεχνολογική πρόοδος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε αυτή την απόφαση γιατί η τρέχουσα σήμανση (Α+++ έως D) δεν είναι πλέον αρκετά κατανοητή λόγω της συνεχής προσθήκης του προσήματος συν και γι’ αυτό έχει χάσει την ισχύ της.

Πως θα είναι η νέα ετικέτα

Στη νέα ενεργειακή ετικέτα, όπως ενημερώνει το ΚΑΠΕ, θα εμφανίζεται η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από A έως G, ενώ καταργούνται οι τάξεις Α+ και Α++.

Στην πάνω δεξιά γωνία θα περιλαμβάνεται ένας κωδικός QR, τον οποίο σαρώνοντας ο καταναλωτής με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» τηλεφώνου θα συνδέεται με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL, όπου βρίσκονται περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες για το προϊόν.

Παράλληλα, η ενεργειακή κατανάλωση των προϊόντων θα αναγράφεται με πιο ευδιάκριτο και ομοιόμορφο τρόπο στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας ενώ στο κάτω μέρος θα υπάρχουν εικονογράμματα που θα παρουσιάζουν πληροφορίες σχετικά με επιπλέον χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι μόνο οι ετικέτες των λαμπτήρων θα έχουν λίγο διαφορετική μορφή, με τον κωδικό QR να βρίσκεται στο κατώτερο μέρος τους.

Ενεργειακή ετικέτα
Η νέα ενεργειακή ετικέτα, όπως παρουσιάζεται στο label2020.gr

Ποιες συσκευές αφορά η αλλαγή

Η εισαγωγή των νέων ενεργειακών ετικετών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. To 2021 οι νέες ετικέτες θα κάνουν αρχικά την εμφάνισή τους στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα για πέντε ομάδες προϊόντων, οποίες είναι τα οικιακά ψυγεία και οι καταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων, οι τηλεοράσεις και οι ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, αλλά και οι λαμπτήρες.

Για τις άλλες ομάδες προϊόντων, όπως κλιματιστικά, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές σκούπες, συστήματα θέρμανσης νερού, κοκ., οι νέες ενεργειακές ετικέτες αναμένεται να εισαχθούν από το 2022 και μετά, αφού τεθούν σε ισχύ οι σχετικοί κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος του προγράμματος

Στόχος του έργου Label 2020 είναι η ομαλή μετάβαση της αγοράς από τις τρέχουσες στις νέες ενεργειακές ετικέτες. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2023. Συντονιστής είναι το Austrian Energy Agency, ενώ συμμετέχουν εταίροι από 16 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο «LABEL 2020», το οποίο χρηματοδοτείται από το «HORIZON 2020», εκτός από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Μεταφορών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συμμετέχουν άλλοι 19 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στο label2020.gr.

Διαφήμιση