Αρχική Ειδήσεις 85η ΔΕΘ – Α. Τσίπρας: «Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης»

85η ΔΕΘ – Α. Τσίπρας: «Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης»

0
85η ΔΕΘ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
85η ΔΕΘ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 85η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολλά βασικά σημεία της χθεσινής του ομιλίας και απάντησε σε φλέγουσες ερωτήσεις που αφορούν την κατάσταση της χώρας αλλά και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Επιπλέον όμως, προέβλεψε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα έχει παραδωθεί ως το 2023 και επέρριψε τις ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη γιατί με τις επιλογές του δημιούργησε τις επιπλέον καθυστερήσεις. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τους πολίτες στους οποίους καταλόγιστηκαν οι ευθύνες με τις προσφυγές στα δικαστήρια.

Ερωτηθείς για τις φωτιές στην Εύβοια, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας «πως η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» προσέθεσε.

Α. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης στοχοποιεί πάντα τους νέους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ζήτημα της νέας γενιάς πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με gigabytes αλλά με πραγματικούς μισθούς.

Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα με gigabytes κι ένα πρόγραμμα που δεν πριμοδοτεί με 1.200 ευρώ, αλλά με περίπου 100 ευρώ το μήνα τους νέους εργαζόμενους.

«Σκοπός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν εδώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην πρόταση για αναδιαμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και στην πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα και πρέπει να γίνει εθνικός στόχος η καταπολέμηση του brain drain αλλά και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά τις πρόωρες εκλογές

«Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας εξάλλου σε παρόμοια ερώτηση ο κ. Τσίπρας επανήλθε λέγοντας: «Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός -με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας-, ας κάνει εκλογές. Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει… Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι.

«Από εκεί και πέρα εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου»

Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές.

«Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ» κατέληξε.

Ενώ αργότερα πρόσθεσε: «Τα περί γαλοπούλας, οι ψευτοκουτσαβακισμοί, οι ψευτομαγκιές δεν δείχνουν πυγμή αλλά μάλλον αδυναμία. Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εκεί σε όποια αντιπαράθεση. Να δούμε εκείνος πού θα είναι».

Α. Τσίπρας: Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών και προς τους νέους να εμβολιαστούν

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει καταστεί «πρωταθλήτρια» σε κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

«Αυτή την παταγώδη αποτυχία και την πολιτική ευθύνη κάποιος πρέπει να την πιστωθεί. Σίγουρα όχι οι υγειονομικοί και όχι οι πολίτες», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο εμβολιασμός που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να προχωρήσει. Τα νούμερα είναι αρκετά χαμηλά. Υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών, γιατί δεν μπορεί να πείσει. Αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, η κυβέρνηση φρόντισε, αντί να προμοτάρει το μήνυμα, να προωθήσει το μέσο».

«Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται οριστικά. Το ζήτημα είναι να πείσουμε όλους τους πολίτες να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί έναντι των εμβολίων. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», συνέχισε.

«Εγώ διαρκώς επαναλαμβάνω και τονίζω την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Απευθύνω δε έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών και προς τους νέους, να εμβολιαστούν. Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό και όχι σε μια λογική αυταρχισμού που θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητη περιουσία αξίας 800.000 ευρώ;

«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων – βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. – θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. Δεν το έκανε ποτέ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του «πόθεν έσχες» του. Αυτό είναι ανήθικο», συνέχισε.

Επίσης, σε επόμενη ερώτηση ανέφερε ότι είναι οξύμωρο να του λέει ο κ. Μητσοτάκης να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, όταν το κόμμα του ήταν εκείνο που τη συνέτριψε.

«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φρατζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαντώντας σε όσα του έχει καταλογίσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της μεσαίας τάξης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει μόνο χρέη. Εδώ υπήρξε μια κυβέρνηση που επιχείρησε με σύνεση να φέρει στον ορθό δρόμο τη χώρα σε μια περίοδο χρεωκοπία και τώρα δέχεται και “πυρά” για τη στάση της αυτή. Ε, εντάξει…», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

«Απαιτείται όχι μόνον ρύθμιση των πόρων, αλλά και ανακατανομή των πόρων εντός του συστήματος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών αλλά δεν υπάρχει προσφορά. Κι αυτό, γιατί οι νέοι γιατροί, είτε προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, είτε φεύγουν σε μια άλλη χώρα.

Αυτό, εάν θέλουμε να το σταματήσουμε, πρέπει να αποφασίσουμε μια γενναία ανακατανομή των πόρων του ΕΣΥ. Τα μέτρα που προτείνουμε για την Υγεία είναι κοστολογημένα στα 2+1 δισ. ευρώ (σ.σ. το 1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια και «χαϊδεύει» τα αφτιά της Ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, άρα οι πολίτες δεν έχουν πλέον παρά να περιμένουν ακόμη και την υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου», δήλωσε σε σκωπτικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια “πολυσυλλεκτικότητα” στο χώρο της Δεξιάς, η οποία μπορεί κατά την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών να τη θεωρούσε πλεονέκτημα αλλά πλέον είναι μειονέκτημα, γιατί απλά “πατάει σε δύο βάρκες”».

«Δεν βρήκε ο κ. Μητσοτάκης να πει ούτε μία λέξη για τη δημιοσιοποίηση των ονομάτων από τον κ. Μπογδάνο, το οποίο θεωρώ ότι ήταν μια αθλιότητα από πλευράς του. Και ήταν εξίσου άθλιο ότι την ίδια ημέρα έσπευδε να παρουσιάσει τα στοιχεία της πολιτογράφησης του Γιάννη Αντετοκούνμπο».

Είπε ότι η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είναι ανησυχητική πολιτικά

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια σε “χαϊδεύει” τα αφτιά της Ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Συνέχισε δε: «Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού, που με τις πολιτικές της χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη με το πρόσωπο του μοντέρνου του Ευρωπαίου πολιτικού».

Για εθνικά ζητήματα: Η κυβέρνηση έχει ένα έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

«Όταν μεσούσης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά το Oruc Reis είχε καταντήσει “πλοίο της γραμμής” και έβγαινε ο τότε υπουργός του επιτελικού κράτους και έθετε ως “κόκκινη γραμμή» τα έξι μίλια, τότε τι να περιμένουμε;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση δρα στα εθνικά θέματα με λογικές “βλέποντας και κάνοντας”. Έκανε λάθος που δεν αξιοποίησε επαρκώς την εκλογή Μπάιντεν ως προς τα ελληνοτουρκικά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε: «Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο».

«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει.. Άρα είναι αναγκαίο, αυτή την ώρα, να υπάρξει μια εθνική στρατηγική με προοπτική λύσης των διαφορών του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.

Για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας που είναι εξέλιξη σχολίασε ότι δεν είναι σε θετική κατεύθυνση και επισήμανε: «Είναι μία συμφωνία που μας γυρίζει σε λογικές ψυχρού πολέμου και δημιουργεί ερωτηματικά για τη συνοχή και τον λόγο ύπαρξης της ατλαντικής συμμαχίας, όταν αγνοούνται σύμμαχες δυνάμεις. Δημιουργεί ερωτήματα για την Ευρώπη όταν αγνοείται».

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ευνοεί μία χώρα όπως η Ελλάδα που βασίζει την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο διεθνές δίκαιο… Απαιτείται η χώρα να αποκτήσει μία καθαρή εθνική στρατηγική» σημείωσε.

«Πόθεν έσχες» Μητσοτάκη: Ειδικά αν είσαι πρωθυπουργός, οφείλεις να δώσεις απαντήσεις

«Είναι συνταγματική υποχρέωση για όλα τα δημόσια πρόσωπα να καταθέτουν δήλωση “πόθεν έσχες”», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με δημοσιεύματα περί ψευδούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από την πλευρά του πρωθυπουργού.

«Όταν καταθέτεις ελλιπές ή ψευδές “πόθεν έσχες” οφείλεις να δίνεις επαρκείς εξηγήσεις και απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα Μέσα που σε ελέγχουν. Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο το ζήτημα αυτό»,

«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

«Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα», προσέθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό κόμμα, δεν είναι ντετέκτιβ, ούτε δημοσιογράφος, ούτε εισαγγελέας. Έχουμε ζητήσει στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εξηγήσεις για το θέμα αυτό», συνέχισε.

Α. Τσίπρας: Δεν σκοπεύω να γίνω μνημείο του εαυτού μου

Με ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο τι έχει αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

«Δεν σκοπεύω να γίνω μνημείο του εαυτού μου», δήλωσε.

«Έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και πλέον σήμερα έχω σίγουρα συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Αν θες να είσαι χρήσιμος προς τους πολίτες που εκπροσωπείς είναι να κάνεις το μέγιστο δυνατό για να προωθήσεις τα δικαιώματά τους», είπε.

«Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι»

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

Α. Τσίπρας: Θα δούμε στην κάλπη τι εμπιστεύονται οι πολίτες και τι όχι

«Στις μετρήσεις υπάρχει μια πάγια τακτικής υποτίμησης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κάλπη. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση».

Ανέφερε σχετικά ότι τον Ιούλιο του ’19 ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ’ ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Ενώ σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Για τα εργασιακά: Ζούμε μια εργασιακή «ζούγκλα» δίχως όρους

Κατά την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης στην αρχή, όχι μόνο δεν ήμαστε στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά ήμαστε ένα πειραματόζωο, πέρα και μακριά από οποιοδήποτε πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα εργασιακά.

Όπως είπε, «βγήκαμε από τα Μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις. Φέραμε την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχρέωση των εργοδοτών να καταγράφουν τις υπερωρίες. Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε και μας πήγε πολλά χρόνια πίσω».

«Αυτό που έγινε με την πλατφόρμα με τις ταχυμεταφορές να μετατρέψει τους εργαζόμενους της σε freelancers από μισθωτούς, είναι ότι ήταν ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα να έχουν σχέσεις εργασίας αυτοαπασχολούμενου», πρόσθεσε.

«Η δική μας δέσμευση είναι να απαγορεύεται να λογίζονται οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες ως αυτοαπασχολούμενοι. Δεν θα είναι αόρατοι, θα έχουν τα δώρα και τα ένσημά τους, θα χαίρουν προστασίας έναντι των εργατικών ατυχημάτων», ανέφερε.

Συνέχισε δε: «Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια εργασιακή “ζούγκλα” χωρίς όρους. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία, αλλά δέχτηκαν πιέσεις από συγκεκριμένα εργοδοτικά λόμπι, ώστε να το πράξουν. Αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης, με μια προοδευτική κυβέρνηση, θα αποσυρθεί, με σκοπό να δώσουμε μια προοπτική και μια “ανάσα” για τον κόσμο της εργασίας».

Ανφορικά με τις πυρκαγιές

Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του» και προσέθεσε: «Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

«Δεν είναι θέμα ικανότητας ή ανικανότητας, είναι θέμα αντίληψης. Όταν δεν προσλαμβάνεις πυροσβέστες, ενώ την ίδια στιγμή το μόνο που σκέφτεσαι, είναι να βάλεις αστυνομία στα πανεπιστήμια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς προτείναμε την καθιέρωση του Εισοδήματος Εθνικής Ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας των πυρκαγιών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Σταύρο Μπένο είπε: «Εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά το θέμα στην Εύβοια είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, πώς θα έχουν εισόδημα όλοι εκείνοι που έχασαν τα παραγωγικά τους εφόδια λόγω της πυρκαγιάς. Και απάντηση σε αυτό από την κυβέρνηση δεν είδα».

ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Μιλώντας για τη διακυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση».

Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

Σημείωσε πως «ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

Το μετρό της Θεσσαλονίκης

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτή που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το μετρό για πολλά χρόνια και ας αφήσει τις προφάσεις, δεν τον καθυστερούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή καθεαυτή τής αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων ήταν επιλογή που καθυστέρησε το έργο», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο περίπου στο 30% και «σε τρία χρόνια έγινε ό,τι δεν είχε γίνει σε δέκα χρόνια, φτάνοντας το στο 85%». «Σήμερα θα είχαμε μετρό, με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργούσε αργότερα», είπε, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση του πρωθυπουργού.

«Το να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει τώρα, “για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ”-, αλλά την επιλογή του να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και να μην αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς για να μείνει σε μια επιλογή με την οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορώ να το καταλάβω» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις αυξήσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συνέχισε λέγοντας ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιδότηση στο ρεύμα και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη, όπως και οι παρεμβάσεις για την ρύθμιση των χρεών του αγροτικού κόσμου που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφές, αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη βιωσιμότητας.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών: «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.

«Για την κυβέρνηση η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι»

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, τονίζοντας ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες».

Προσέθεσε πως «στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει». Σημείωσε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να τους προσφέρει στήριξη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι καθυστερήσεις

«Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Σχολίασε ακόμη ότι στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα δεν ακούστηκαν ποτέ οι λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

«Η κυβέρνηση άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε»

Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση που άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε και μάλιστα μέσα σε πανδημία, είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Δεν ήταν μια νέα εξαγγελία γιατί το είχαμε ψηφίσει αυτό και θα εφαρμοζόταν το Σεπτέμβριο του 2019, αλλά το άλλαξε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σύστημα εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών με ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο με μόνο το απολυτήριο.

Για το προσφυγικό και το κλείσιμο των συνόρων

«Αισθάνομαι ντροπή γι αυτό που συμβαίνει και για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα προσφυγόπουλα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως είναι ανήσυχος από τις διεθνείς εξελίξεις, σημειώνοντας πως «όσο υπάρχουν επεμβάσεις σε χώρες το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λογική δεσμοφύλακα…».

Ειδικότερα για την κρίση στο Αφγανιστάν, είπε ότι «δεν αρκεί να λες ότι “η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα”». «Αν δεν διεκδικήσεις μετεγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε δυσκολίες» σημείωσε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επικοινωνιακούς όρους.

Διαφήμιση