Αρχική Ειδήσεις Α.Τσίπρας: Νέα αρχή για κοινωνία, κράτος και οικονομία

Α.Τσίπρας: Νέα αρχή για κοινωνία, κράτος και οικονομία

0
al.ts;ipras
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen,gr

Με μήνυμα για μια “νέα αρχή”, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αιχμή της ομιλίας του αποτέλεσαν οι προτάσεις για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νέων και της Παιδείας. Παράλληλα έδωσε έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, υποσχόμενος την κατάργηση του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όπως υποστήριξε απέτυχε παταγωδώς και είναι πηγή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και για πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου, καθώς και για μέτρα κατά της ακρίβειας. Ειδικότερα:

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Την ανάγκη για “ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά” επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος» και σημείωσε: Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.
Αναφέρθηκε στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και για διαφάνεια σημειώνοντας ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Για ΕΡΤ και ΑΠΕ σημείωσε ότι η διοίκησή τους θα διορίζεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.

Παιδεία

Αναφερόμενος στο πρόγραμμά για την Παιδεία δεσμεύτηκε για διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Μίλησε για αύξηση στις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών, αλλά και για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Χαρακτήρισε δε, ανέκδοτο το θέμα με την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Αναφερόμενος στα θέματα εργασίας ο Αλ.Τσίπρας εξέφρασε «οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας». Ανακοίνωσε «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» και τόνισε “Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο”.

Μέτρα για την ακρίβεια

Χαρακτήρισε εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την συγκράτηση της ακρίβειας και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. “Ώστε να μην κατευθύνεται σε λίγους αλλά να ενισχύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία”.  

Προσέθεσε επίσης ότι “οι τράπεζες στην χώρα μας δεν δανείζουν εκείνους που έχουν ανάγκη, γι αυτό προχωρούμε σε αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος”. Δεσμεύτηκε ακόμη για “διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας”. “Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη”, τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της Ε.Ε. και προσέθεσε:

  • Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ.
  •  Μειώνουμε προοδευτικά τον συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 65.000.
  • Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
  • Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές.

Η κυβέρνηση αγνοεί την Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερθηκε στη Θεσσαλονίκη επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «αγνοεί την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη» και τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα ξαναμπούν στον χάρτη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».  

«Είμαστε έτοιμοι πιο έμπειροι και πιο ώριμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. “Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι νίκη και προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογές περιπέτειας και εκβιασμοί”.

Διαφήμιση