Αρχική Διάστημα Υδρατμοί στο Γανυμήδη: Τι ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (Βίντεο)

Υδρατμοί στο Γανυμήδη: Τι ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (Βίντεο)

0
GANYMIDIS
Εικόνα: NASA, ESA, John Spencer (SwRI Boulder)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA κατέγραψε υλικό που πιστοποιεί την ύπαρξη υδρατμών στο δορυφόρο του πλανήτη Δία, το Γανυμήδη. Οι υδρατμοί σχηματίζονται, όταν ο πάγος από την επιφάνεια του Γανυμήδη εξαφανίζεται – δηλαδή, μετατρέπεται από στερεό σε αέριο στοιχείο. Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature. Υπενθυμίζεται ότι το Hubble αποτελεί έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).

Περισσότερο νερό από τη Γη

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο Γανυμήδης, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα, περιέχει περισσότερο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες είναι τόσο κρύες, που το νερό στην επιφάνεια είναι παγωμένο. Ο ωκεανός του Γανυμήδη βρίσκεται 100 μίλια κάτω από την επιφάνεια του πάγου. Οι αστρονόμοι επανεξέτασαν τις παρατηρήσεις του Hubble, από τις δύο τελευταίες δεκαετίες για να εντοπίσουν αυτή την ένδειξη υδρατμών.

Ασθενές μαγνητικό πεδίο

Το 1998, ο φασματογράφος απεικόνισης διαστημικού τηλεσκοπίου του Χαμπλ πήρε τις πρώτες εικόνες υπεριώδους (UV) του Γανυμήδη. Οι εικόνες αποτύπωναν πολύχρωμες κορδέλες ηλεκτροφόρου αερίου που ονομάζονται ακουστικές ζώνες. Παρείχαν περαιτέρω αποδείξεις ότι ο Γανυμήδης έχει ασθενές μαγνητικό πεδίο. Οι ομοιότητες σε αυτές τις υπεριώδεις παρατηρήσεις εξηγήθηκαν από την παρουσία μοριακού οξυγόνου (O2). Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν δεν ταιριάζουν με τις αναμενόμενες εκπομπές από μια καθαρή ατμόσφαιρα οξυγόνου.

Two panel image comparing Ganymede in ultraviolet wavelengths
Εικόνα: NASA, Hubble

Κλειδί το οξυγόνο

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ασυμφωνία σχετίζεται πιθανώς με υψηλότερες συγκεντρώσεις ατομικού οξυγόνου (Ο). Το 2018, ο Lorenz Roth του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH της Σουηδίας τέθηκε επικεφαλής της ομάδας που ξεκίνησε να μετρήσει την ποσότητα του ατομικού οξυγόνου με το Hubble. Η ανάλυση συνδύασε τα δεδομένα από δύο όργανα. Το φασματογράφο κοσμικής προέλευσης του Hubble το 2018 και αρχειακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο- φασματογράφο απεικόνισης (STIS) από το 1998 έως το 2010. Προς έκπληξή τους, και σε αντίθεση με τις αρχικές ερμηνείες των δεδομένων από το 1998, ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ατομικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Γανυμήδη.

Μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του Γανυμήδη ποικίλλει έντονα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μεσημέρι κοντά στον ισημερινό μπορεί να γίνει αρκετά ζεστή, ώστε η επιφάνεια του πάγου να απελευθερώνει μερικές μικρές ποσότητες μορίων νερού. “Μέχρι στιγμής μόνο το μοριακό οξυγόνο είχε παρατηρηθεί“, εξήγησε ο Roth. “Αυτό παράγεται, όταν φορτισμένα σωματίδια διαβρώνουν την επιφάνεια του πάγου. Οι υδρατμοί που μετρήσαμε τώρα προέρχονται από εξάχνωση πάγου. Προκαλείται από τη θερμική διαφυγή υδρατμών από θερμές παγωμένες περιοχές.” Αυτό το εύρημα προσθέτει προσδοκία για την επερχόμενη αποστολή της ESA (European Agency Agency) – αποστολή JUICE.

Εικόνα: ESA/Airbus, Sener

Στο Δία το 2029 το JUICE της ESA

Το JUICE είναι η πρώτη μεγάλη αποστολή στο πρόγραμμα Cosmic Vision 2015-2025 της ESA. Προβλέπεται η εκτόξευσή του το 2022 και άφιξή του στο Δία το 2029. Θα περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια κάνοντας λεπτομερείς παρατηρήσεις για τονΔία και τρία από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του. Με ιδιαίτερη έμφαση στο Γανυμήδη ως πλανητικό σώμα και εν δυνάμει βιότοπο.

Μελλοντική… μετακόμιση από τη Γη στο Γανυμήδη

Ο Γανυμήδης αντιμετωπίζεται από τους επιστήμονες ως ένα φυσικό εργαστήριο για την ανάλυση της φύσης. Της εξέλιξης και της πιθανής κατοίκησης. “Τα αποτελέσματά μας μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τα σχέδια παρατήρησης. Ειδικά για την αποστολή JUICE” εξηγεί ο Roth.

Διαφήμιση