Αρχική Διάστημα Ανακαλύφθηκε νέος δορυφόρος του πλανήτη Δία από μαθητή (Βίντεο)

Ανακαλύφθηκε νέος δορυφόρος του πλανήτη Δία από μαθητή (Βίντεο)

0
JUPITER NASA
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο εφετινός Ιούλιος απεδείχθη πλούσιος για τη διαστημική ιστορία. Ο Τζεφ Μπέζοςκαι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ήδη και οι δύο διαστημικοί ταξιδιώτες και ο πλανήτης Δίας απέκτησε ακόμη ένα δορυφόρο-φεγγάρι.

Συνολικά 80 φεγγάρια

Ο Δίας έχει τουλάχιστον 80 φεγγάρια, σύμφωνα με το Space.com. Και ανακαλύπτονται ολοένα και περισσότερα! Το νέο φεγγάρι S/2003J24 ξεχωρίζει από το πλήθος. Έστω και εάν είναι ένας κόκκος άμμου. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός αυτοαποκαλούμενου χομπίστα ασρονόμου, του Kai Ly. Πρόκειται για το πρώτο πλανητικό φεγγάρι που αναγνωρίζεται από έναν ερασιτέχνη. Και όχι από έναν επαγγελματία ερευνητή σε ένα πανεπιστήμιο ή ένα διαστημικό ερευνητικό κέντρο. Αλλά από ένα μαθητή, που έκανε την αστρονομία,όπως λέει ο ίδιος «το καλοκαιρινό χόμπι μου, πριν επιστρέψω στο σχολείο»!

Πρωτιά από ερασιτέχνη

“Είμαι περήφανος που αποτελώ τον πρώτο ερασιτέχνη αστρονόμο που ανακοινώνει το πρώτο πλανητικό φεγγάρι” αναφέρει ο Ly, μιλώντας στον επιστημονικό δικτυακό τόπο Sky And Telescope. Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του Ly είναι η νεότερη προσθήκη στην ομάδα των Jovian δορυφόρων Carme. Ο δορυφόρος Carme και οι συν αυτώ είναι περίεργα διαστημικά πετρώματα. Σύμφωνα με τη NASA, περιστρέφονται γύρω από το Δία στην αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του. Η ομάδα κινείται γύρω από τον μεγάλο πλανήτη με ασυνήθιστη κλίση,ε σχέση με το τροχιακό του επίπεδο. Με ακτίνα 14 μιλίων, ο Carme είναι ο μεγαλύτερος (23 χιλιόμετρα).

Jupiter moon orbits
Εικόνα: Carnegie Inst. for Science /Roberto Molar Candanosa

Παγιδευμένος αστεροειδής

Ο Carme πιστεύεται ότι ήταν ένας αστεροειδής παγιδευμένος από τη βαρύτητα του Δία. Η ομάδα του αντιπροσωπεύει τα θραύσματα που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας κοσμικής σύγκρουσης. Με βάση τα ευρήματα του Ly, έγινε προφανές. Διαστημικός βράχος που παρατηρήθηκε αρχικά από τη NASA το 2003 ήταν στην πραγματικότητα ένα φεγγάρι σε τροχιά γύρω από το Δία ως μέρος της ομάδας Carme. Ο Ly υπολόγισε το τόξο των 22 ημερών του αντικειμένου, χρησιμοποιώντας ένα άλλο παρατηρητήριο με το όνομα Subaru

Και το όνομα αυτού: EJc0061

Το EJc0061 είναι η τρέχουσα ονομασία για αυτόν τον βράχο, σύμφωνα με το Space.com. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη λάβει επίσημο όνομα. Πιθανότατα θα τελειώσει με το γράμμα e, όπως ο Carme. “Ένα όνομα που τελειώνει σε ‘e’ επελέγη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης” σημείωσαν αξιωματούχοι της NASA. Ταυτόχρονα, η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες εργάζονται για να εντοπίσουν τα φεγγάρια των εξωπλανητών πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Αυτό απαιτεί πολυετή έρευνα και τηλεσκόπια νέας γενιάς. Υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε στη δική μας ουράνια γειτονιά.

 

Διαφήμιση