Αρχική Επιστήμη Ποια οξέα βοηθούν στην κεφαλαλγία: Νέα επιστημονική έρευνα

Ποια οξέα βοηθούν στην κεφαλαλγία: Νέα επιστημονική έρευνα

0
fish omerga3
Εικόνα: UNSPLASH/Diane Helentjaris
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υπάρχουν οξέα που βοηθούν στην κεφαλαλγία; Νέα επιστημονική έρευνα απαντά “ναι”. Πρόκειται για τα “καλά” λιπαρά οξέα. Τα γνωστά σε αρκετούς ως ωμέγα 3 που υπάρχουν σε αρκετά ψάρια και θαλασσινά.  Η συχνή κατανάλωση τροφών με άφθονα ωμέγα-3 μειώνει τόσο τη συχνότητα, όσο και την ένταση της κεφαλαλγίας. Είτε πρόκειται για πονοκέφαλο είτε για ημικρανία. Αμερικανοί επιστήμονες, με έρευνά τους, δίνουν ελπίδα σε όλους όσοι υποφέρουν.

Διεξαγωγή έρευνας

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη και του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”. Με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Ράμσντεν,  μελέτησαν 182 ασθενείς με μέση ηλικία 38 ετών (το 88% γυναίκες), π. Όλο τους είχαν ημικρανίες για 5-20 μέρες μέσα στο μήνα και επί περίπου πέντε ώρες ανά μέρα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν διαφορετική διατροφή επί 16 εβδομάδες. Τα άτομα που κατανάλωναν πολλά ωμέγα-3, εμφάνισαν κατά μέσο όρο λιγότερους κατά 1,3 ώρες πονοκεφάλους τη μέρα, ενώ είχαν και δύο μέρες λιγότερες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα.

Επαναβεβαίωση Ιπποκράτη

Όσοι έτρωγαν τροφές με πολλά ωμέγα-3 και, παράλληλα, με λίγα ωμέγα-6, είδαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Είχαν 1,7 λιγότερες ώρες πονοκέφαλο μέσα στη μέρα και τέσσερις λιγότερες μέρες με πονοκέφαλο μέσα στο μήνα. Αυτό δείχνει ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση των ωμέγα-3 και μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Με αυτό τον τρόπο, οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί, αλλά επίσης πιο σύντομοι και λιγότερο επώδυνοι. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Οι τροφές που τρώμε, μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο» δήλωσε ο Ράμσντεν. Επαναβεβαιώνοτας τη σημασία της διατροφής στην ψυχοσωματική υγεία, ζήτημα που είχε θέσει ο Ιπποκράτης χιλιάδες έτη πριν…

 

brown and yellow medication tablets
Εικόνα: UNSPLASH/Leohoho

Πληγή οι ημικρανίες

Οι ημικρανίες, μια νευρολογική πάθηση, είναι από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου, χαμένων ωρών εργασίας και μειωμένης ποιότητας ζωής. Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από χρόνια ημικρανία (τουλάχιστον 15 μέρες το μήνα). Άνω του 90% των ασθενών δεν μπορεί να εργαστεί ή να λειτουργήσει  φυσιολογικά στη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες. Οι γυναίκες 18 έως 44 ετών είναι κατ’ εξοχήν επιρρεπείς σε ημικρανίες. Εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες υποφέρει από ημικρανίες κατά καιρούς. Τα υπάρχοντα φάρμακα συνήθως προσφέρουν μερική μόνο ανακούφιση και επίσης μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία ή εθισμό.

Διαφήμιση