Αρχική Επιστήμη GammaCore: Συσκευή καταπολεμά κόπωση και ημικρανία σε λίγα λεπτά! (Βίντεο)

GammaCore: Συσκευή καταπολεμά κόπωση και ημικρανία σε λίγα λεπτά! (Βίντεο)

0
tiredness
Εικόνα: UNSPLASH/Christian Erfurt
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το αίσθημα της κόπωσης είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά για επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, αλλά και των μεταφορών. Κατά την περίοδο της πανδημίας, τα ατελείωτα ξενύχτια στα οποία αναγκάστηκαν να επιδοθούν ιατροί και νοσηλευτές, κατέδειξαν ακόμη εντονότερα το πρόβλημα. Υπάρχει λύση; Επιστήμονες λένε “ναι”. Και παρουσιάζουν τη συσκευή gammaCore.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, η συσκευή gammaCore μπορεί να “απορροφήσει” σε 2-4 λεπτά το αίσθημα της κόπωσης, δίδοντας την αίσθηση της ξεκούρασης για αρκετές ώρες! Επίσης, ενδείκνυται για την ανακούφιση από τις ημικρανίες που ταλαιπωρούν παγκοσμίως εκατομμύρια ασθενείς.

Πώς λειτουργεί

Η συσκευή στέλνει μια σειρά από δονούμενες ριπές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης –κάθε μία με διάρκεια ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου- στην πλευρά του λαιμού. Στόχος είναι να διεγείρει μέρος του νεύρου του κόλπου, έναν σύνδεσμο μεταξύ εγκεφάλου και κορμού και να προκαλέσει ένα “χημικό” ξύπνημα. Να δώσει, δηλαδή, την αίσθηση που έχουμε μετά από ώρες ύπνου.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα να βρεθεί τρόπος να κρατηθούν οι άνθρωποι ξύπνιοι και σε εγρήγορση με ηλεκτρικό ρεύμα ξεκίνησε από την Πολεμική Αεροπορία. Επιστήμονες διεπίστωσαν ότι όσοι αξιωματικοί είχαν τοποθετήσει ηλεκτρόδια ήταν σε θέση να μειώσουν την κόπωση και να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε εργασίες. Το τότε πείραμα δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο εκτός εργαστηρίου. Ωστόσο, θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση έναντι της καφεΐνης ή της αμφεταμίνης. Χάπια αυτών των ουσιών, γνωστά ως “go pills“, εξακολουθούν να συνταγογραφούνται σε στρατιώτες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

 

https://static.scientificamerican.com/sciam/cache/file/EC6F2E0B-DEDD-4004-B94C662642DA02BB_source.jpeg?w=590&h=800&47479EB7-78F9-44AF-8AEB30C7CD2A3BB0

Ανάγκη για λύσεις χωρίς παρενέργειες

Η αναζήτηση μιας πιο άμεσης και χωρίς παρενέργειες λύσης οδήγησε τους ερευνητές στο νεύρο του κόλπου. Χειρουργικά εμφυτεύματα που διεγείρουν το νεύρο έχουν χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη επιληπτικών κρίσεων σε άτομα με επιληψία από το 1988. Ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς έχουν διαπιστώσει ότι το εμφύτευμα τούς βοήθησε να διαχειριστούν τους πονοκεφάλους και τον πόνο τους. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διέγερση των νεύρων του κόλπου βελτίωσε τη μνήμη και τη γνώση, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Πολλοί πίστευαν ότι η διέγερση του νεύρου του κόλπου χωρίς βελόνες ή χειρουργική επέμβαση ήταν αδύνατη πριν από την εφεύρεση της τεχνολογίας πριν από μια δεκαετία. Αυτό επισημαίνει λέει ο Peter Staats, επικεφαλής ιατρός και συνιδρυτής της electroCore, της εταιρείας που κατασκευάζει το gammaCore.

Φορητή συσκευή

Η φορητή συσκευή λειτουργεί μέσω γέλης ηλεκτρολυτών (αντίστοιχης με αυτό των υπερήχων) στην επιφάνεια του δέρματος και εγκρίθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία πονοκεφάλων σε ενήλικες το 2017. Από τότε, η χρήση του επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει ημικρανίες ενηλίκων και εφήβων και έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το άσθμα που επιδεινώθηκε λόγω Covid-19. Η συσκευή διατίθεται στις ΗΠΑ από μεγάλα φαρμακευτικά δίκτυα.

Και με συνταγή

Όταν συνταγογραφείται, η τιμή καταλόγου της είναι 1.750 δολάρια, αν και η εταιρεία λέει ότι προσφέρει για όλους τους πελάτες gammaCore 1.250 προς το παρόν. Η διέγερση του κολπικού νεύρου είναι ένας δημοφιλής στόχος για τη βιοηλεκτρονική ιατρική λόγω των άμεσων δεσμών μεταξύ του νεύρου και πολλών οργάνων του σώματος. Ο Stephen Silberstein, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson και διευθυντής του Jefferson Headache Center, συγκρίνει το νεύρο του κόλπου με έναν μεγάλο οδικό άξονα. Όπως το Grand Central Terminal της Νέας Υόρκης, όπου η μετάβαση με τρένο ή μετρό μπορεί να στείλει έναν μετακινούμενο οπουδήποτε.. Ομοίως, διαφορετικοί τύποι ινών ταξιδεύουν σε διαφορετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους του εγκεφάλου. Εκεί, ο εγκέφαλος παράγει τη νορεπινεφρίνη. Μϊα χημική ουσία που αυξάνει την εγρήγορση και μειώνει τον πόνο και την κούραση.

 

https://www.electrocore.com/wp-content/themes/wp-starter/includes/images/0.0_our_product_2000x800px.jpg

 

Κλινικές δοκιμές

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 40 στρατιώτες από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς παρέμειναν ξύπνιοι για 34 ώρες.  Οι μισοί χρησιμοποίησαν το gammaCore για οκτώ λεπτά κοντά στην αρχή των δοκιμών. Οι άλλοι μισοί έλαβαν μια μαϊμού συσκευή που δεν παρείχε ηλεκτρικό ρεύμα. όσοι είχαν λάβει ηλεκτρισμό ανέφεραν λιγότερη κόπωση με την πάροδο του χρόνου. Προηγούμενη έρευνα έγινε σε πληθυσμούς με χρόνιες και συχνά εξουθενωτικές καταστάσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, επιληψία). Ο Silberstein αναφέρει ότι αυτή η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα ατόμων που στερούνται ύπνου. Από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και τους γιατρούς έως τους φοιτητές.

Βιοηλεκτρονική ιατρική

Το gammaCore βασίζεται στο σχετικά νέο τομέα της βιοηλεκτρικής ιατρικής,  που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να εισβάλει στο σύστημα σηματοδότησης του σώματος για τη θεραπεία ασθενειών. Η βιοηλεκτρονική ιατρική δίνει ελπίδα στη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων.

 

Διαφήμιση