Αρχική COVID-19 Κρούσματα: Αισιόδοξα νέα από ειδικούς- Τι δείχνει η σημερινή καταγραφή

Κρούσματα: Αισιόδοξα νέα από ειδικούς- Τι δείχνει η σημερινή καταγραφή

0
κρουσματα pandemic πανδημια κρουσματα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησαν στον ΣΚΑΙ για την κυτταρική μνήμη του κορονοϊού αλλά και την πορεία των κρουσμάτων εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

«Είμαστε σε ήπια αυξητική τάση» τόνισε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τα μοντέλα επεξεργασίας για την πορεία της πανδημίας κοροναϊού στη χώρα.

Η πτώση των αριθμών

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το γεγονός ότι έχουμε μείωση της ταχύτητας αύξησης μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα:

  • Ο πληθυσμός συνειδητοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα και έχει μια καλύτερη συμπεριφορά ως προς την τήρηση των μέτρων
  • Οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει, βοηθούν ακόμη κι αν η πορεία κι ο ρυθμός τους δεν φτάνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Είχαμε πει εξ αρχής ότι μέσα Αυγούστου θα φτάναμε στα 3.500 κρούσματα, κάπου εκεί εκτιμούμε πως θα φτάσουμε και τώρα» είπε εκτιμώντας ειδικότερα πως τόσα κρούσματα αναμένουμε περί τις αρχές του Αυγούστου και προσθέτοντας πως η ραγδαία αύξηση που παρατηρούμε το προηγούμενο διάστημα, αυτή τη στιγμή, συγκρατείται.

Ο κος Μανωλόπουλος εξηγώντας πως πέρα από τα αντισώματα που αναπτύσσονται στον οργανισμό μετά την νόσηση ή το εμβόλιο, υπάρχει και η κυτταρική μνήμη, δηλαδή η ικανότητα των κυττάρων μας να μαθαίνουν πώς να παράγουν αντισώματα.

Η σημερινή καταγραφή των κρουσμάτων

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854 , εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 471.894 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.394 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.882 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (57.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.778 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -16.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Οι τελευταίες εξελίξεις: