Αρχική Ελλάδα Κυπριακό – ΣΑ ΟΗΕ: Aπερίφραστη καταδίκη Ερντογάν για την Αμμόχωστο – Το...

Κυπριακό – ΣΑ ΟΗΕ: Aπερίφραστη καταδίκη Ερντογάν για την Αμμόχωστο – Το παρασκήνιο

0
SECURITYCOUNCIL UN
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την απερίφραστη καταδίκη του Ερντογάν, αλλά και του Ακιντζί εκφράζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το ΣΑ καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από τον Τούρκο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 20 Ιουλίου 2021. Σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Και το ΣΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες, οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Είχε προηγηθεί μεγάλη κινητοποίηση Ελλάδας και Κύπρου. Ένας διπλωματικός μαραθώνιος, που περιλάμβανε την καταδίκη από ΗΠΑ και Ρωσία και την αμερικανική δέσμευση για παρέμβαση στον ΟΗΕ. Επόμενο βήμα το Συμβούλιο της ΕΕ. Με στόχο την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

ΟΗΕ: Ισχύουν τα ψηφίσματα – Ό,τι άλλο είναι εκτός νομιμότητας

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων. Όπως αυτό ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992)» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος πρόεδρος του ΣΑ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτη. Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του» προσθέτει.

Να πάρει τώρα πίσω ό,τι έκανε ο Ερντογάν

Όπως αναφέρει, το Συμβούλιο «ζητά την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του. “Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές μιας επίλυσης» επισημαίνεται.

Μόνον υπό τη διοίκηση ΟΗΕ η Αμμόχωστος

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του. Συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης μελών της UNFICYP» καταλήγει. Το ΣΑ επαναλαμβάνει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού. Δηλαδή τη νέα αξίωση Ερντογάν περί “δύο κρατών”.

Ικανοποίηση Ελλάδας

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια. Καταδικάζονται ρητά οι εξαγγελίες Ερντογάν – Ακιντζί  για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο πρόεδρος του ΣΑ επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων. Λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο. Σημαντική διαφορά: Για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών. Όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».

Κατονομάζεται ο Ερντογάν

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί επιτυχία ότι, πρώτη φορά, γίνεται ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημειώνουν ότι στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».

Παρασκήνιο

Προ της απόφασης επικράτησε μεγάλη κινητοποίηση, καθώς η Βρετανία προσπάθησε να μην υπάρξει καμία ονομαστική αναφορά στον Ερντογάν. Επίσης ήθελε διακαώς μία μετριοπαθή αντίδραση. Συνέταξε μάλιστα και σχετικά προσχέδιο ανακοίνωσης και προσπάθησε να το περάσει. Ευτυχώς, τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ήταν κάθετα. Η τουρκική παραβατικότητα πρέπει να αναδειχθεί από τον ΟΗΕ. Υπήρξαν, μάλιστα, σθεναρές απόψεις ότι δεν πλήττεται μόνον η Κύπρος, αλλά ο ίδιος ο ΟΗΕ. Καθώς τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αγνοούν προκλητικά τα ψηφίσματά του. Τα μέλη του ΣΑ ενημερώνονταν συνεχώς από τη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Ενώ οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου ενημέρωναν συνεχώς τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά και τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτό εξόργισε τον Ερντογάν που ανέφερε ότι “ξεσήκωσαν όλον τον κόσμο εναντίον μας”!

Αντίδραση Ερντογάν

Το σκέφτηκε, το ξανασκέφτηκε και τελικώς ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε  για την καταδίκη του από το ΣΑ. Το βράδυ με μία δισέλιδη ανακοίνωση αναφέρει: “Απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στη μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς». Ισχυρίζεται, μάλιστα, κόντρα σε όλους ότι η Αμμόχωστος ανήκει στην Τουρκία! (μιλά για έδαφος του ψευδοκράτους). Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζοντα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. Είπε, μάλιστα, ότι όλα αυτά συμβαίνουν, “επειδή καμία από τις χώρες δε θέλει να αναγνωριστεί το ΄τουρκοκυπριακό κράτος΄”

Διαφήμιση