Αρχική Ελλάδα Ερντογάν: Φιέστα-πρόκληση στην κατεχόμενη Κύπρο – Αποδοκιμασίες και αντιδράσεις (Βίντεο)

Ερντογάν: Φιέστα-πρόκληση στην κατεχόμενη Κύπρο – Αποδοκιμασίες και αντιδράσεις (Βίντεο)

0
ERDOGAN CYPRUS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με σειρά προκλήσεων άρχισε σήμερα το μεσημέρι η προναγγελθείσα επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο. Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου και είναι έτοιμες να κινητοποιήσουν ΕΕ και ΟΗΕ. Ήδη οι ΗΠΑ έκαναν την πρώτη διπλωματική παρέμβαση.

https://www.youtube.com/watch?v=386sf9BPgQ8

Εμμένει στη λύση “δύο κρατών”

Ο Ερντογάν και τα φερέφωνά του επανέλαβαν τη θέση τους για λύση του Κυπριακού με δύο κράτη. Θέση που τορπίλισε τις τελευταίες διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και απερρίφθη επισήμως από την ΕΕ, αλλά και τον Μπόρις Τζόνσον. Χαρακτήρισε μάλιστα την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου ως “υπόθεση ενός μεγάλου έθνους. Του μεγάλου αγώνα με το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974“. “Δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τούρκος κρατά τον λόγο του, αλλά ο Έλληνας δεν τον τηρεί. Δεν είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε πια και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Όσο κι αν αυτό το κλίμα αδελφότητας έχει ενοχλήσει ορισμένους στην Αμερική, εμείς θα περπατήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το μονοπάτι» ανέφερε. Θέλοντας, προφανώς, να δημιουργήσει τετελεσμένα. 

Αμερικανική επέμβαση

Νωρίτερα, διπλωματικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει στο επιτελείο του Ερντογάν. Προειδοποίησε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου. Αυτό, παρά τις κομπορρημοσύνες Ερντογάν, ελήφθη σοβαρά υπόψη από την τουρκική πλευρά. Εξού και η αυτοπρόσωπη παρουσία Ερντογάν στα Βαρώσια ανεβλήθη. Ο, κατά τα άλλα, ατρόμητος Ερντογάν θα περιοριστεί σε link όπου θα μιλήσει εκτός Αμμοχώστου.

Δυσαρέσκεια και από την τουρκοκυπριακή πλευρά

Ο Ερντογάν προσπάθησε ματαίως να πείσει, ειδικά τη διεθνή γνώμη, ότι επισκέπτεται ένα φιλικό μέρος. Προσπάθησε μάλιστα να δώσει και διεθνή διάσταση στην επίσκεψή του με την παρουσία ξένων ηγετών. Ουδείς ανταποκρίθηκε. Μοναδική εξαίρεση, αντιπροσωπία της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν. Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για ιαχές κατά την επίσκεψή του στην υποτιθέμενη “βουλή” του ψευδοκράτους στέφθηκαν με αποτυχία. Τουρκοκυπριακά κόμματα απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την “τελετή” και την επίσκεψη. Στην ομιλία του, που άρχισε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας, αναφέρθηκε στο πώς θα χτίσει νέο «προεδρικό» μέγαρο και νέο κτήριο της «βουλής».

“Δεν είναι η πατρίδα σου, Ερντογάν”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την σημείωση: «Δεν είναι η πατρίδα σου Ερντογάν». Στο βίντεο παρουσιάζεται πώς η Αμμόχωστος από κοσμοπολίτικο θέρετρο μετατράπηκε σε πόλη- φάντασμα και παραμένει κλειστή για τους νόμιμους κατοίκους του. «Το καλοκαίρι του 1974 ο τουρκικός στρατός εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο αναγκάζοντας τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια των προγόνων του, μετατρέποντας τα Βαρώσια σε πόλη φάντασμα» αναφέρεται στο βίντεο.

Ελλάδα και Κϋπρος έχουν έτοιμο το φάκελο για τον ΟΗΕ. Για τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Παράλληλα, σε μία κίνηση ουσιαστική, αλλά και σημειολογική, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας επισκέπτονται την Κύπρο. Αύριο φθάνει στη Μεγαλόνησο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Θα παραστεί στην 47η επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Την Τετάρτη αναμένεται η άφιξη του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια.

 

 

Διαφήμιση