Αρχική Πολιτική Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Οι αντιφάσεις

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Οι αντιφάσεις

0
SOLDIERS
Εικόνα: UNSPLASH./Filip Andrejevic
Διαφήμιση
Του Γιάννη Μαραγκούλη*
Η επιστολή της Τουρκίας  στον ΟΗΕ μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αποτελεί δείγμα γραφής των μη ευγενών προθέσεων των γειτόνων μας. Με την επιστολή καταγγέλλεται πως η  Ελλάδα “παραβιάζει” το καθεστώς αποστρατιωκοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.  Ταυτόχρονα μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

Αντιφατικές δηλώσεις

Μέσα από αντιφατικές δηλώσεις οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών και ουσιαστικών επαφών. Παρά τη διεθνή βούληση να υπάρξει διέξοδος στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. Το το μόνο που καταφέρνουν οι Τούρκοι είναι να κερδίζουν χρόνο, παραβιάζοντας κατά εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο. 
Είναι να απορεί κανείς αλλά και να μην παίρνει στα σοβαρά την τουρκική διπλωματία, όταν η ίδια επιχειρεί να εξισορροπήσει τις διαφορές μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και το ζήτημα της Κύπρου με μία επιχειρηματολογία που δεν υφίσταται νομικά, αφού στην ουσία  δεν τη δέχεται.

Real politique από Ελλάδα

 Καλά κάνει λοιπόν η ελληνική πλευρά και, υιοθετώντας την πολιτική του ρεαλισμού, κρατά χαμηλούς τόνους. Μη πέφτοντας στην παγίδα των προκλήσεων. Μένει προσηλωμένη  στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Χωρίς να κάνει πίσω. αφού έχει να κάνει με αστάθμητους παράγοντες: ΕΕ (Γερμανία) και  Ουάσιγκτον. Και με έναν συνομιλητή  αναξιόπιστο που σε κάθε χρονική στιγμή δεν ξεχνά να μας θυμίζει τον πραγματικό του εαυτό.

Στημένες διαρροές – Αμφισβήτηση ΑΟΖ

Μιλά ο Τούρκος πρόεδρος για τη Χάγη, με  στημένες διαρροές. Την ίδια στιγμή οι  υπουργοί του μιλούν ανοικτά για διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο. Απειλούνται, τάχα, από  την  Ελλάδα. Και για αποστρατιωκοποίηση των ελληνικών νησιών. Τα ελληνικά νησιά, λένε, δεν μπορούν να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο επειδή είναι ημίκλειστο. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η Ελλάδα έχει συνολικά 3.100 νησιά. Εκ των οποίων περίπου 2.400 βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Συγκριτικά, η Τουρκία έχει μόνο τρία νησιά στο Αιγαίο.

Γκρίζες ζώνες

Παράλληλα η Τουρκία αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών βαφτίζοντας γκρίζες ζώνες πολλά από αυτά. Των οποίων  οι ακτές προστίθενται σε αυτά της ηπειρωτικής χώρας. Συνολικά 15.655 χιλιόμετρα σε αντίθεση με 8.368 χιλιόμετρα των τουρκικών ακτών. Ερευνητικά ιδρύματα όπως το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων και το The World Factbook της CIA έρχονται στο ίδιο συμπέρασμα. Η Ελλάδα έχει σημαντικά μεγαλύτερες ακτές από την Τουρκία, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.Παράλληλα η πρόσφατη έκδοση  από την Τουρκία  (Navtex) που δηλώνει ότι τα ελληνικά νησιά  στρατιωτικοποιούνται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

Εκούσια διαστρέβλωση

Εμπίπτει στις επίμονες προσπάθειες της Άγκυρας να διαστρεβλώσει τα γεγονότα στην περιοχή. Πρακτικά  η ίδια παραβιάζει συστηματικά τον ελληνικό χώρο και πετά πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία επικρίνει το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών Λήμνου και της Σαμοθράκης που καθορίζεται  από τη Σύμβαση του Montreux του 1936. Είναι ένα αναφαίρετο  ελληνικό δικαίωμα που έχει αναγνωριστεί από την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Η Τουρκία  δεν έχει καταρχήν υπογράψει τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού. Πρόκειται για τρίτο κράτος που δεν του δημιουργούνται υποχρεώσεις ή δικαιώματα.

Καθήκον η αμυντική προστασία των νησιών μας

Η χώρα μας έχει το δικαίωμα να προστατεύει αμυντικά τα νησιά μας και ειδικότερα τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει εσκεμμένα μία επίθεση ειρήνης και διαλόγου προς όλα τα μέτωπα. Προκειμένου να σταθμίσει αντιδράσεις τόσο στην ΕΕ αλλά και την στάση του προέδρου Μπάιντεν τι θα κάνει τελικά.

Πολυεπίπεδη ετοιμότητα

Και τίθεται εύλογα το ερώτημα: Από τη στιγμή που καταρρίπτονται όλα τα παράνομα επιχειρήματα της τουρκικής ηγεσίας σε διπλωματικό επίπεδο, γιατί ο Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι; Μην θεωρείτε τόσο αφελή τον Τούρκο πρόεδρο και τα εξαπτέρυγά του  από τη στιγμή που άλλα λέει  και άλλα κάνει… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι  οι γείτονες μας που από τη μία  μας απειλούν την Ελλάδα  με πόλεμο (casus belli). Εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το 1995, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια. Την ίδια ώρα έχει προχωρήσει στη Στρατιά του Αιγαίου. Επισημάνσεις και παραμέτρους που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας…  Κυρίως να βρισκόμαστε σε  πολυεπίπεδη ετοιμότητα γιατί οι Τούρκοι μάς έχουν  συνηθίσει μόνο  στις φιέστες και όχι στις πράξεις…
Γιάννης Μαραγκουλης
*Ο Γιάννης Μαραγκούλης είναι δημοσιογράφος
Διαβάστε επίσης:  Ταξίδι του μέλιτος στην Ελλάδα επιλέγουν οι Βρετανοί
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρντογάν: Φιέστα-πρόκληση στην κατεχόμενη Κύπρο – Αποδοκιμασίες και αντιδράσεις (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο Τόλης Βοσκόπουλος – Την Τετάρτη η κηδεία του