Αρχική Ελλάδα Καζάνι που βράζει η Κύπρος λόγω Αμμοχώστου – Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις

Καζάνι που βράζει η Κύπρος λόγω Αμμοχώστου – Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις

0
ANASTASIADIS N
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Κύπρος, με το κέντρο βάρους αυτήν τη φορά να βρίσκεται στο θέμα της Αμμοχώστου, υπό την τουρκική απειλή. Η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα συνοδεύεται από συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

Έκτακτη συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου

Το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συνεκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των κομμάτων. Αποκλειστικό θέμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο και δη στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και η επίσκεψη Ερντογάν, στα Κατεχόμενα. “Οι προσπάθειες μας έχουν στόχο να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία με την παρουσία του Ερντογάν. Ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η Γαλλία προεδρεύει τώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας αν οι εάν προσπάθειες ανέφερε ότι «γίνονται διαβήματα». “Αναμένω τόσο από τα ΗΕ όσο και από την ΕΕ να αντιδράσουν αναλόγως των συμπεριφορών της Τουρκίας” προσέθεσε με νόημα.

Διάβημα σε ΟΗΕ, ΕΕ, αραβικό κόσμο

Ήδη η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απηύθυνε διάβημα. Αποδέκτες όλοι οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, οι πρόεδροι διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης και των κοινοβουλίων χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Εικόνα: Η πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, κάποτε στολίδι της ανατολικής Μεσογείου

 

Παραβίαση Ψηφισμάτων 550 και 789 ΟΗΕ

Στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου εξηγεί ότι, συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 η περίκλειστη περιοχή παρέμεινε έκτοτε μια «πόλη φάντασμα». Κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789, η Τουρκία προχωρά στο σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου για εκμετάλλευση. Αντιθέτως, τα ψηφίσματα καλούν σε επιστροφή της πόλης τους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

“Κυνικά, η Τουρκία και η υποτελής διοίκησή της στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καλούν τους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση” εξηγεί.

Προσπάθεια Τουρκίας για τετελεσμένα

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος των επιδιώξεων της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή η Τουρκία αξιώνει λύση δύο κρατών. Οι διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας, τονίζει η πρόεδρος της Βουλής, αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο για επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Άλλωστε, προσθέτει, έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Τορπίλη εκούσια σε επανέναρξη συνομιλιών

Οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, υπογραμμίζει η πρόεδρος της Βουλής, υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Προς επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αποσταθεροποίηση Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας, επισημαίνει η κ. Δημητρίου, αποτελεί πηγή ανησυχίας. Όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η πρόεδρος της Βουλής καλεί τους ομολόγους της να ασκήσουν την επιρροή τους. Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να εγκαταλείψει την προκλητική συμπεριφορά της και να ανακαλέσει τους παράνομους σχεδιασμούς της για την Αμμόχωστο.

 

Διαφήμιση