Αρχική Ειδήσεις Κυπριακό: Η Πενταμερής τορπιλίζεται από την Τουρκία

Κυπριακό: Η Πενταμερής τορπιλίζεται από την Τουρκία

0
Εικόνα: EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη τορπιλίζεται από τη στάση της Τουρκίας. Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπέβαλε έγγραφο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η κίνησή του εξόργισε την ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά. “Ουδέποτε θα αναγνωρίσουμε δύο κράτη” είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. “Συζητάμε μόνον για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία” ανέφερε.

Υπήρξε τόση ένταση, ώστε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να πάρει άμεσα θέση. “Ο ΟΗΕ δε θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών” επεσήμανε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε “την κυρίαρχη ισότητα” των δύο πλευρών. Δηλαδή τη δημιουργία δύο κρατών εντός Κύπρου.

Στη συνδιαχείριση της ΑΟΖ ποντάρει η Τουρκία

Υπό το φόβο να δημιουργηθεί αδιέξοδο, ο ΓΓ “απείλησε” να παραδώσει την εντολή για το Κυπριακό πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμη και αυτό ουδόλως έκαμψε την τουρκική αδιαλλαξία.

Η Τουρκία, διά του ανδρεικέλου της-ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, κατέχει παρανόμως το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο έχει καταδικαστεί πολλάκις και πλειστάκις από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο δεν κάνει πίσω και ζητά περισσότερα. Σε αυτήν τη συγκυρία στοχεύει κυρίως στη συνδιαχείριση (υδρογονάνθρακες) στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κρίσιμη θεωρείται και η αυριανή-τελική ημέρα της Πενταμερούς. Ο Γκουτέρες φέρεται να μην έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εκδώσει ανακοίνωση για την έκβαση των συνομιλιών.

Διαφήμιση