Αρχική Ελλάδα Κυπριακό: Ξεκίνησε η Πενταμερής – Στην ατζέντα τα ενεργειακά

Κυπριακό: Ξεκίνησε η Πενταμερής – Στην ατζέντα τα ενεργειακά

0
Οικόπεδα Κυπριακής ΑΟΖ ΑΠΕ ΜΠΕ
Οικόπεδα Κυπριακής ΑΟΖ Εικονα: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκίνησε στη Γενεύη σήμερα η Πενταμερής για το Κυπριακό. Υπό το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι επαφές διεξάγονται σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένες με την απουσία εκπροσώπου της ΕΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να υπέκυψε στις πιέσεις Ερντογάν. Παρούσα είναι και η Μεγάλη Βρετανία ως η τρίτη εγγυήτρια δύναμη.

Υδρογονάνθρακες: Τουρκική απαίτηση συνδιαχείρισης

Αγκάθι αποτελεί η παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η κίνηση αυτή μεταφράζεται εχθρική, καθώς αναγορεύει σε ισότιμο συνομιλητή το ψευδοκράτος.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κυπριακό για εσωτερική κατανάλωση. Ιδίως αυτήν την περίοδο, μετά το πλήγμα Ερντογάν από τις ΗΠΑ με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σήμερα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων συναντάται με το ΓΓ του ΟΗΕ. Θα ακολουθήσει η συνάντηση Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η Τουρκία, διά των Τουρκοκυπρίων, πιέζει ασφυκτικά για συνδιαχείριση (υδρογονάνθρακες) στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιθυμεί τη διχοτόμηση και την αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών εντός Κύπρου!

Δηλώσεις θα γίνουν μετά τη λήξη των επαφών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Μεγάλη Πέμπτη.

Διαφήμιση