Αρχική Πολιτισμός Η εξέλιξη της γυναίκας τα τελευταία 200 χρόνια μέσα από 113 εικαστικούς

Η εξέλιξη της γυναίκας τα τελευταία 200 χρόνια μέσα από 113 εικαστικούς

0
Stella Sevastopoulos Revolution Evolution Dance
Stella Sevastopoulos Revolution Evolution Dance

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Γυναίκα και η εξέλιξή της τα τελευταία 200 χρόνια, από την Ελληνική Επανάσταση έως σήμερα κατόρθωσαν να εμπνεύσουν 113 σύγχρονους εικαστικούς από Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες, τα έργα των οποίων παρουσιάστηκαν στην 3η κατά σειρά έκθεση του διαδικτυακού PROJECT – 12MONTHS – ARTonline της πολιτιστικής ιστοσελίδας art-profiles.net.

Helen Mudie Ioannidou, Girls.Friends.
Helen Mudie Ioannidou, Girls.Friends.
Antinea Boletsi, Katerina , 40x50cm, oil on canvas,
Antinea Boletsi, Katerina

Η Γυναίκα και η εξέλιξη της τα τελευταία 200 χρόνια αποτελεί τη θεματολογία της διαδικτυακής εικαστικής έκθεσης με τίτλο WOMAN EVOLUTION 200, όπου παρουσιάζονται 113 έργα, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και το επίσημο βίντεο της έκθεσης στο κανάλι του Dimitris Lazarou, του ανθρώπου που οργανώνει το project.

Αθανασία Νούνη, Only a Woman
Αθανασία Νούνη, Only a Woman

Πως διαμορφώθηκε ή άλλαξε ο ρόλος της; Υπάρχουν ακόμη στερεότυπα που προσπαθεί η Γυναίκα να υπερσκελίσει, να αμφισβητήσει ή να ανατρέψει; Εξακολουθεί να δέχεται «χτυπήματα» που οφείλονται στον τρόπο που ένας άντρας την αντιμετωπίζει; Έχει ίσα δικαιώματα; Ποιες γυναικείες προσωπικότητες αποτέλεσαν πρότυπα σε διαφορετικά πεδία δράσης στην Ιστορία των τελευταίων 200 ετών, ξεκινώντας από τις γυναίκες που ξεχώρισαν για τη δράση και το σθένος τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821;

Ευγενία Μπεγγλή Η πόλις γένους θηλυκού
Ευγενία Μπεγγλή Η πόλις γένους θηλυκού

Η βραβευμένη σκηνοθέτης και ηθοποιός Μαρία Κατσιώνη επιμελείται και επιλέγει ποιήματα για τη Γυναίκα τα οποία απαγγέλλονται από την ίδια και την ηθοποιό και χορογράφο Γεωργία Καραμέρου.

Ακούγονται ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, του Τάσου Λειβαδίτη, της Κικής Δημουλά, του Κωστή Παλαμά, του Γιάννη Ρίτσου, του Νίκου Εγγονόπουλου και του Γιώργου Παυλόπουλου.

Ρένα Βαλλιάνου, Sadness
Ρένα Βαλλιάνου, Sadness

Μ. Κατσιώνη: “Μ΄ αρέσει που είμαι γυναίκα!”

Στο κείμενο που έγραψε ειδικά για την έκθεση, η Μαρία Κατσιώνη σημειώνει:

«Μ΄ αρέσει που είμαι γυναίκα! Μια γυναίκα κάθεται δίπλα μου, μια άλλη περιμένει στην ουρά, μια γυναίκα πάει στο πάρκο με την κόρη της, κάποια άλλη ψάχνει να βρει δουλειά, κάποια άλλη δουλεύει, κάποια μαγειρεύει και κάποια κοιμάται γιατί δουλεύει το βράδυ.

Γυναίκες πρωταγωνίστριες της καθημερινής μας ζωής, πρωταγωνίστριες στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όχι μόνο βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων αλλά προκαλούν τα γεγονότα. Η κοινωνία όμως δεν έδωσε ποτέ τον ακριβή ορισμό για τη γυναίκα γιατί η ίδια ορίζει αυτό που είναι. Η ίδια ορίζει την ομορφιά της, έχει τη δικιά της φωνή και το δικό της εσωτερικό πάθος.»

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here