Αρχική Επιστήμη ΕΚΠΑ: 137ο παγκοσμίως και 44ο στην ΕΕ στην κατάταξη SIR

ΕΚΠΑ: 137ο παγκοσμίως και 44ο στην ΕΕ στην κατάταξη SIR

0
ΕΚΠΑ
Εικόνα: athenstransport.com
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τη σημαντική επίδραση που ασκεί το ερευνητικό έργο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παγκοσμίως, καταδεικνύουν τα πρόσφατα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης SCImago Institutions Rankings (SIR).
Το SIR αποτιμά και αξιολογεί τα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας στοιχεία πενταετίας μέχρι και δύο χρόνια πριν (π.χ. 2015-2019 για το 2021).

Τρεις άξονες

Η κατάταξη γίνεται βάσει τριών αξόνων επί του ερευνητικού έργου.
Την επίδοση στην έρευνα (research performance), την παραγόμενη καινοτομία (innovation output) και τις κοινωνικές επιπτώσεις-αντίκτυπο (societal impact).

Οι τρεις αυτοί θεματικοί άξονες βαθμολογούνται μέσα από 17 δείκτες. Το μόνο κριτήριο σύμφωνα με το οποίο επιλέγονται είναι να παρουσιάζουν ερευνητική δραστηριότητα και να εμφανίζουν περισσότερες από 100 δημοσιευμένες εργασίες στη βάση δεδομένων του Scopus κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους από αυτό της αξιολόγησης.

Συμμετοχή 4.126 πανεπιστημίων

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης για το 2021, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 4.126 πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται:

  • Στην 137η θέση στον κόσμο, με βάση την κοινωνική επίδραση (αντίκτυπος –επιπτώσεις) του ερευνητικού του έργου. Στην 44η θέση στην ΕΕ και στην 1η θέση μεταξύ των 22 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη.
  •  Στην 241η θέση στον κόσμο με βάση την επίδοση στην έρευνα, στην 85η θέση στην ΕΕ και στην 1η θέση μεταξύ των 22 ελληνικών Πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη.
  • Στην 438η θέση παγκοσμίως με βάση την επίδοση στην καινοτομία. Στην 114η θέση στην ΕΕ και στην 2η θέση μεταξύ των 22 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται. Στην 1η θέση είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Διαφήμιση