Αρχική Επιστήμη Αρχιπέλαγος Φοίνιξ: Γυάλινο χταπόδι, νέα θαλάσσια είδη και… αντικαρκινική θεραπεία

Αρχιπέλαγος Φοίνιξ: Γυάλινο χταπόδι, νέα θαλάσσια είδη και… αντικαρκινική θεραπεία

0
GLASS OCTOPUS 3
Εικόνα: Schmidt Ocean Institute
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα γυάλινο χταπόδι, νέα θαλάσσια είδη και στοιχεία για την αντικαρικινική θεραπεία εντοπίστηκαν στο Αρχιπέλαγος Φοίνιξ, στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το ερευνητικό σκάφος Falkor του Schmidt Ocean Institute βρήκε νέα είδη και οργανισμούς βαθέων υδάτων σε εννέα θαλάσσιες εκτάσεις. Όλες τους εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά.  Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν, σε υψηλή ανάλυση, το θαλάσσιο πυθμένα. Άνω των 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε μια αποστολή 34 ημερών που έληξε μόλις.

Τεκμηρίωση βιοποικιλότητας

«Ήταν πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε στην τεκμηρίωση της βιοποικιλότητας των ανεξερεύνητων θαλασσών στην ανοικτή θάλασσα και στα ύδατα των ΗΠΑ» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, δρ. Randi Rotjan του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Αειφόρος ανάπτυξη ωκεανών

«Είμαστε στην αρχή της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη των ωκεανών. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε τη βιωσιμότητα σε όλους τους ωκεανούς. Και οι χάρτες, τα πλάνα και τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει θα βοηθήσουν. Ελπίζουμε στην ενημέρωση της πολιτικής και τη διαχείριση στη λήψη αποφάσεων γύρω από νέες προστατευόμενες περιοχές ανοικτής θάλασσας.

Γυάλινο χταπόδι

“Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι επιστήμονες έκαναν δύο σπάνιες παρατηρήσεις ενός χταποδιού. Ένα σχεδόν διαφανές είδος του οποίου τα ορατά μόνο χαρακτηριστικά είναι το οπτικό νεύρο, τα μάτια και το πεπτικό σύστημα. Πριν από αυτήν την αποστολή, υπήρχε πολύ περιορισμένο υλικό από το γυάλινο χταπόδι.

Υποβρύχιο ρομπότ

Το υποβρύχιο ρομπότ του Schmidt Ocean Institute SuBastian κατέγραψε επίσης σε βίντεο, για πρώτη φορά, ένα σπάνιο καρχαρία φαλαινών. Ένα είδος που ζει σε βαθέα ύδατα και χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι επιστήμονες σημείωσαν επίσης μοναδικές θαλάσσιες συμπεριφορές. Όπως καβούρια που κλέβουν ψάρια το ένα από το άλλο. Από τις 21 καταδύσεις αποστολής, συνολικά περισσότερες από 182 ώρες εξερεύνησης με το SuBastian, 7 ολοκληρώθηκαν. Στο Ναυτικό Εθνικό Μνημείο των Απομακρυσμένων Νησιών του Ειρηνικού των ΗΠΑ (PRIMNM) και προσέφεραν νέες πληροφορίες για την προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή. Δηλαδή, την αποκλειστική οικονομική ζώνη των ΗΠΑ (ΑΟΖ) γύρω από τα νησιά Howland και Baker.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2017

Το 2017, το Falkor ταξίδεψε στην Προστατευόμενη Περιοχή των Νήσων Φοίνιξ (PIPA) με μερικούς από τους ίδιους επιστήμονες. Η πρόσφατα αποπερατωμένη αποστολή συνέχισε τις εργασίες του 2017 στα τμήματα των ΗΠΑ στο Αρχιπέλαγος των Νήσων Φοίνιξ. Παρουσίασε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του οικοσυστήματος της περιοχής και του τρόπου με τον οποίο συνδέονται οι θαλάσσιοι βιότοποι. Η επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για την αρπαγή κοραλλιών και σφουγγαριών στον κόσμο. Διερεύνησε πώς τα κοράλλια ανταποκρίνονται στο διαμελισμό τους (ουλές, πληγές).

coral grazed seastar scaled
Εικόνα: Schmidt Ocean Institute

Νέα πειράματα

Η ομάδα διεξήγαγε μια σειρά από νέα πειράματα στο πλοίο για να προσδιορίσει πώς αντιδρούν τα κοράλλια και το ανοσοποιητικό σύστημα σε πάνω από 15 διαφορετικά μικροβιακά ερεθίσματα. Μέσω αυτής της εργασίας, η ομάδα δημιούργησε τη μεγαλύτερη συλλογή μικροβιακών καλλιεργειών βαθέων υδάτων από τον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Από τα κοράλλια στην έρευνα κατά του καρκίνου

Τα ευρήματα από αυτά τα πειράματα θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της προέλευσης της προσαρμοστικής ανοσίας στα πολυκύτταρα ζώα. Οι νέες γνώσεις και τεχνολογίες  μπορούν να βοηθήσουν στη σύγχρονη ιατρική έρευνα για τις ανοσοθεραπείες του καρκίνου. Τη χορήγηση φαρμάκων και τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Ο Ωκεανός κρατά θαύματα και υποσχέσεις που δεν έχουμε φανταστεί, πολύ λιγότερο που ανακαλύψαμε» δήλωσε ο Wendy Schmidt, συνιδρυτής του Schmidt Ocean Institute.

Διασύνδεση ωκεανού και ανθρώπινης υγείας

“Αποστολές σαν αυτές μάς διδάσκουν γιατί πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση και την καλύτερη κατανόηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων παντού. Η μεγάλη αλυσίδα ζωής που ξεκινά στον ωκεανό είναι κρίσιμη για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. “Η κάλυψη αυτής της αποστολής ήταν αξιοσημείωτη. Βρήκαμε αλλαγές σε είδη σε βάθος και γεωγραφία γύρω από τον ισημερινό του Ειρηνικού“, δήλωσε ο δρ Tim Shank, βιολόγος στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods HoIe. «Η εξέταση αυτών των κοινοτήτων βαθέων υδάτων έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε πώς ζουν και αλληλεπιδρούν οργανισμοί στις ακτές. Πώς διατηρούν την ποικιλομορφία της ζωής στον βαθύ ωκεανό».

 

Διαφήμιση