Αρχική Περιβάλλον Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: Προστασία του 30% των θαλασσών έως το 2030

Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: Προστασία του 30% των θαλασσών έως το 2030

0
ocean2
Διαφήμιση

8 Ιουνίου 2020: Άλλη μία παγκόσμια ημέρα, των Ωκεανών αυτή τη φορά, στη σκιά της πανδημίας COVID-19.

Όταν σκεφτόμαστε τους υγειονομικούς κινδύνους, αναφέρει ο ΟΗΕ με αφορμή την σημερινή ημέρα, ίσως να μην σκεφτόμαστε τους ωκεανούς. Ωστόσο, η υγεία των ωκεανών είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη υγεία. Και ίσως φανεί περίεργο αλλά οργανισμοί που ανακαλύφθηκαν σε μεγάλα βάθη χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Ο παραπάνω είναι ένας ακόμη λόγος για να εορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών. Μια ευκαιρία να θυμηθούμε για μια ακόμη φορά τις ευεργετικές ιδιότητές τους και ταυτόχρονα να υιοθετήσουμε μια πιο φιλική προς τα θαλάσσια οικοσυστήματα στάση.

Δράση 30×30

Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: Προστασία του 30% των θαλασσών έως το 2030

Για το 2020 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών στην πολιτική πίεση για την υιοθέτηση δράσεων προστασίας του 30% του γαλάζιου πλανήτη έως το 2030. Το  “30×30″ είναι δηλαδή ο στόχος, που μεταφράζεται στην εξασφάλιση ενός εκτεταμένου δικτύου προστατευόμενων περιοχών που θα καλύπτουν το 30% των ωκεανών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΟΗΕ προωθεί ένα δεκαετές πρόγραμμα καινοτομίας για βιώσιμους ωκεανούς μέσω του οποίου θα διερευνηθούν νέες μέθοδοι, ιδέες ή προϊόντα στους τομείς της τεχνολογίας, των υποδομών, των οικονομίας και της επιστήμης, που θα συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων για την αποτελεσματική προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το πρόγραμμα “Decade of Ocean Science for Sustainable Development” θα τρέξει από το 2021 έως το 2030 ενθαρρύνοντας τη διακρατική συνεργασία και συνδέοντας την υγεία των ωκεανών με τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

“Η πανδημία COVID-19 μας θύμισε με άγριο τρόπο ότι είμαστε όλοι στενά συνδεδεμένοι – μεταξύ μας και με τη φύση” επισήμανε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres. “Καθώς προσπαθούμε να θέσουμε τέλος στην πανδημία και να χτίσουμε καλύτερα τις ζωές μας, για πρώτη φορά στη γενιά μας έχουμε την ευκαιρία -και την ευθύνη- να διορθώσουμε τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, με τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη”, τόνισε, καταλήγοντας ότι η δεκαετία για την επιστήμη και την βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών που λάνσαρε ο ΟΗΕ με αφορμή την φετινή παγκόσμια ημέρα, θα αποτελέσει μια κοινή πλατφόρμα για δράση. “Ενθαρρύνω τις κυβερνήσεις και τους όλους αρμόδιους φορείς να δεσμευτούν για τη διατήρηση και βιωσιμότητα των ωκεανών μέσω της καινοτομίας και της επιστήμης”.

Δείτε εδώ το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ:

Πηγή ζωής

Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: Προστασία του 30% των θαλασσών έως το 2030

  • Οι ωκεανοί αποτελούν την σημαντικότερη πηγή πρωτεΐνης με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από αυτούς για την διατροφή τους.
  • Περισσότερα από 3 δισ. άτομα εξαρτώνται από την θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα για τα προς το ζην.
  • Οι ωκεανοί απορροφούν το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο, συγκρατώντας τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Διαφήμιση