Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Επαναφέρει τη χρήση μάσκας ως μέτρο προστασίας από τον COVID-19

ΠΟΥ: Επαναφέρει τη χρήση μάσκας ως μέτρο προστασίας από τον COVID-19

0
μάσκα για COVID-19
Διαφήμιση

Η χρήση ή μη μάσκας για την προστασία από τον COVID-19 έχει καταντήσει σκωτσέζικο ντους, κρύο-ζεστό σε συνεχείς εναλλαγές: “Φόρεσε-μην φορέσεις | μην φορέσεις-φόρεσε”.

Στο όλο κομφούζιο ήρθε να προστεθεί και η τελευταία οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η χρήση μάσκας σε περιοχές όπου ο ιός είναι ακόμη ενεργός. Ειδικότερα, προτείνει οι πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες όποτε οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, τόνισε ότι άτομα άνω των 60 ή με υποκείμενα νοσήματα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μάσκα μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα

μάσκα για COVID-19

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη φάση ο Οργανισμός είχε συστήσει τη χρήση ιατρικής μάσκας μόνο από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, από τους ασθενείς με COVID-19 και τους φροντιστές τους, επισημαίνοντας όμως την παγκόσμια έλλειψη προμηθειών.

Στην τελευταία του ενημέρωση προς τον Τύπο ωστόσο, ο Tedros πρόσθεσε ότι “οι μάσκες από μόνες τους δεν θα σας προστατεύσουν από τον COVID-19” και επανέλαβε το απαραίτητο πλύσιμο των χεριών, την κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα προστασίας.

Στα νοσοκομεία

Mάσκα

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι ειδικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που κινούνται σε χώρους όπου η νόσος μπορεί να διαδοθεί ελεύθερα, θα πρέπει να φορούν πάντα μάσκες στους χώρους εργασίας τους. Οι γιατροί στα καρδιολογικά τμήματα για παράδειγμα, επιβάλλεται να φορούν ιατρικές μάσκες ακόμη και αν στις μονάδες τους δεν υπάρχουν ασθενείς από κορωνοϊό.

Άλλες υπηρεσίες υγείας πάντως, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, επαναλάμβαναν για αρκετό διάστημα την ανάγκη χρήσης μάσκας ως μέτρο πρόληψης του COVID-19.

Οι βρετανικές αρχές από την άλλη, ανακοίνωσαν ότι από τις 15 Ιουνίου η μάσκα επιβάλλεται στο μετρό και τα λοιπά ΜΜΜ καθώς και από τους εργαζόμενους στην υγεία και τους επισκέπτες στα νοσοκομεία.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς

μάσκα για COVID-19

Η Maria Van Kerkhove, τεχνικός του ΠΟΥ για τον COVID-19, εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ βασίζονται σε μια νέα έρευνα που διενήργησε η υγειονομική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η April Baller ειδική του ΠΟΥ για θέματα ελέγχου μολύνσεων, συμπλήρωσε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Οργανισμός συστήνει εκ νέου τη χρήση μάσκας είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο COVID-19 μπορεί να διαδοθεί από άτομα που είναι φορείς αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα – παρόλο που αρχικά ο ΠΟΥ είχε υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι εφικτό. “Αυτό που κάνουν οι μάσκες είναι ότι δεν επιτρέπουν στο άτομο που έχει την ασθένεια να την μεταφέρει σε κάποιον άλλον” πρόσθεσε η Baller.

Α.Χ.

Διαφήμιση