Αρχική Ανακύκλωση Περιφέρεια Αττικής: Νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Πειραιά – Προχωρά το Γραμματικό

Περιφέρεια Αττικής: Νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Πειραιά – Προχωρά το Γραμματικό

0
σκουπίδια ΑΣΑ
Διαφήμιση

Αλλάζει επιτέλους το τοπίο σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων, ένα θέμα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια – ανεξαρτήτως αν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχει λυθεί από τη δεκαετία του ’70.

Στην παρούσα φάση οι διαδικασίες για την κατασκευή των δύο μεγάλων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Πειραιά μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρά το έργο ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων στο Γραμματικό.

2020: Έτος Ανακύκλωσης

Περιφέρεια Αττικής: Νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Πειραιά - Προχωρά το Γραμματικό

Ειδικά για τις δύο πρώτες μονάδες, στην τηλεημερίδα “2020: Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική, Διαχείριση Βιοαποβλήτων-Η Επόμενη Μέρα” που διοργάνωσε η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ, με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι έχουν προκηρυχθεί οι μελέτες τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Σχετικά με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) σημείωσε ότι το προσχέδιο θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι. Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε ξανά για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.

Υπόδειγμα διαχείρισης

Περιφέρεια Αττικής: Νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Πειραιά - Προχωρά το Γραμματικό

Φιλοδοξία του κ. Πατούλη είναι να γίνει η Περιφέρεια Αττικής υπόδειγμα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, με μεγάλους ωφελημένους τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. “Ως Περιφέρεια έχουμε γνώση, θέληση κι αποφασιστικότητα να αλλάξουμε την κατάσταση. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε, με τη στήριξη όλων των Δήμων της Αττικής” είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε την ενθάρρυνση και στήριξή του προς την Περιφέρεια και τους Δήμους οι οποίοι “συμβάλλουν αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια για μια αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων”.

Αντίστοιχα, ο σύμβουλος Διαχείρισης Βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια, Αντώνης Μαυρόπουλος ανέλυσε λεπτομερώς το Σχέδιο και ο τεχνικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κομποστοποίησης, Μάρκο Ρίτσι παρουσίασε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν διευκρινίσεις για διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία του σχεδιασμού και της εφαρμογής των σχετικών δράσεων.

Τα βιοαπόβλητα

απόβλητα τρόφιμα

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια ως προς την υλοποίηση του προγράμματος –που εξήγγειλε αρχές του χρόνου– για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και διαχείρισης των βιοαποβλήτων. Σχετικά με τα βιοαπόβλητα, παρατήρησε ότι αποτελούν σχεδόν το 40% των οικιακών αποβλήτων και δημιουργούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στους ΧΥΤΑ όπως βιοαέριο, στραγγίσματα και έντονες οσμές. Σημείωσε ότι πρόκειται για το μοναδικό ίσως υλικό που μπορεί να κλείσει τον κύκλο του τοπικά, δίνοντας σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να συμμετέχουν και να καταλάβουν τι είναι κυκλική οικονομία συνδυάζοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Πρόσθεσε ότι με την ανάπτυξη του δικτύου των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας, οι δήμοι θα εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ από κόστος μεταφοράς προς τη Φυλή και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τα επόμενα βήματα

καφέ κάδοι

Εξοπλισμός: Παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους ο εξοπλισμός των 80 νέων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων, σε διάφορα μεγέθη, ενώ έχει προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού.
Κομπόστ: Για την ποιοτική αναβάθμιση του κομπόστ που παράγεται από τα βιοπαπόβλητα στη Φυλή. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνεται η 1η πιστοποίηση κομπόστ που θα παραχθεί σε όλες τις μονάδες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κομποστοποίησης.
Μονάδες: Εντός του καλοκαιριού θα έχουν εξευρεθεί οι χώροι για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, εντός της Αττικής.

Τα κονδύλια

καφε καδοι

Έχουν διατεθεί 20 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα έργα και προβλέπεται η διάθεση συνολικά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιηθούν Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους εμπλεκόμενους δήμους.

Διαφήμιση