Αρχική COVID-19 Covid-19: Μετά τη μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε και τη Λάμδα

Covid-19: Μετά τη μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε και τη Λάμδα

0
covid 19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Λάμδα, η τελευταία παραλλαγή (μετάλλαξη) του κορονοϊού έχει τραβήξει την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές της Νότιας Αμερικής όπου εμφανίστηκε αρχικά. Προβληματίζει επίσης ορισμένους επιστήμονες εξαιτίας των κάπως «ασυνήθιστων» μεταλλάξεων που αυτή περιλαμβάνει.

Πρώτη ανίχνευση στο Περού

Η Λάμδα, προηγουμένως γνωστή ως C.37, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Περού το Δεκέμβριο του 2020. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες (και στην Ευρώπη). Η παραλλαγή πλέον αποτελεί περίπου το 82% των νέων κρουσμάτων στο Περού, από 50% το Μάρτιο. Και μόλις 0,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Στη γειτονική Χιλή η Λάμδα αποτελεί πια σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιστατικών λοίμωξης Covid-19.

Ταχύτερη μετάδοση

«Η ταχύτητα μετάδοσης της Λάμδα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές» προειδοποιεί ο μικροβιολόγος Πάμπλο Τσουκουγιάμα. Μιλώντας εκ μέρους του Πανεπιστημίου Καγιετάνο Χερέδια της Λίμα ατους «Financial Times». Το Περού έχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο θνητότητα λόγω Covid-19. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πόσο οι μεταλλάξεις της Λάμδα την καθιστούν όντως πολύ πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επιθετική από ό,τι άλλες παραλλαγές. Είναι πιθανό ότι έχει μεγαλύτερο βαθμό μεταδοτικότητας. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ’ αυτού» δήλωσε ο δρ. Χάιρο Μέντεζ Ρίκο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Έβδομη κατά σειρά μετάλλαξη

Η Λάμδα, που έχει «βαφτιστεί» και αυτή με βάση το νέο σύστημα ονοματοδοσίας με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, είναι η έβδομη που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του ΠΟΥ. Θεωρείται μικρότερη πηγή ανησυχίας σε σχέση με τις τέσσερις βασικές. Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα ανιχνεύθηκαν αρχικά σε Βρετανία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Ινδία. Αλλά παρατηρείται με προσοχή για το πώς θα εξελιχθεί.

Υπό διερεύνηση

Στις 23 Ιουνίου η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας χαρακτήρισε τη Λάμδα παραλλαγή υπό διερεύνηση. «Λόγω της διεθνούς εξάπλωσής της και των αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεών της». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Λάμδα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Ο δρ Τζεφ Μπάρετ του βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Sanger διευκρίνισε: «Ένας λόγος που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η απειλή από τη Λάμδα, με τη χρήση υπολογιστικών και εργαστηριακών δεδομένων, είναι ότι έχει μια μάλλον ασυνήθιστη γκάμα μεταλλάξεων, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές».

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιές: Υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα – Σύλληψη 57χρονου για εμπρησμό
Επόμενο άρθροΜπράνσον Vs Μπέζος: 1-0 – Πετάει πρώτος στο διάστημα (Βίντεο)