Αρχική Διάστημα Αδύνατον να υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Αδύνατον να υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη, σύμφωνα με νέα έρευνα

0
VENUS
Έικόνα: UNSPLASH/NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen.gr

Aδύνατον να υπάρχει ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη ισχυρίζεται νέα επιστημονική έρευνα. Και αυτό λόγω της ανυπαρξίας ύδατος, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Πολύ ξηρά νέφη

Τα νέφη της Αφροδίτης είναι πολύ ξηρά για να διατηρήσουν μορφές ζωής. Αυτό διαψεύδει τις σχετικές ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί πέρυσι με την ανακάλυψη του αερίου φωσφίνης σε αυτά. Η ενεργόττητα (δραστηριότητα) νερού ή υγρασίας (water activity) μέσα στα νέφη της Αφροδίτης, αλλά και των περισσότερων άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος μας είναι υπερβολικά χαμηλή. Τόσο που δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει την ύπαρξη ζωής, ακόμη και εκείνων των μικροοργανισμών που είναι προσαρμοσμένοι για να ζουν σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Διάψευση ελπίδων

Αυτό είναι το -αποθαρρυντικό από άποψη αστροβιολογίας- συμπέρασμα της νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας. Σύμφωνα με την οποία, τα περισσότερα νεφελώδη πλανητικά περιβάλλοντα δεν ευνοούν την επιβίωση μορφών ζωής. Τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στο δικό μας πλανήτη.

Προϋποθέσεις μεταβολισμού και αναπαραγωγής

Την έρευνα εκπόνησαν επιστήμονες από την Ευρώπη (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία) και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τζον Χόλσγουορθ του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ. Υπολόγισαν το ελάχιστο δυνατό όριο της δραστηριότητας του νερού μέσα στα πλανητικά νέφη, προκειμένου να μπορεί να συντηρηθεί η ζωή. Η ενεργότητα νερού ή ύδατος μετριέται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 1 και ισοδυναμεί με τη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη. Η ποσότητά της σε ένα περιβάλλον μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στους μικροοργανισμούς και στη δυνατότητα επιβίωσης τους. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η ζωή απαιτεί ενεργότητα νερού τουλάχιστον 0,585, για να μπορεί να υπάρξει μεταβολισμός και αναπαραγωγή.

Πολύ χαμηλά επίπεδα

Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα σταγονίδια θειϊκού οξέος μειώνουν την ενεργότητα νερού στα πυκνά νέφη της Αφροδίτης κάτω από το 0,004. Δηλαδή σε επίπεδο τουλάχιστον 100 φορές μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για το όριο της ζωής. Συγκριτικά, η ενεργότητα νερού στα νέφη του ‘Αρη υπολογίστηκε σε 0,537. Δηλαδή οριακά κάτω από το όριο για τη διατήρηση της ζωής και παρόμοιο με εκείνο στη στρατόσφαιρα της γήινης ατμόσφαιρας. Το κατώτερο ατμοσφαιρικό στρώμα της Γης, η τροπόσφαιρα, έχει ενεργότητα νερού που επιτρέπει τη ζωή.

Καλύτερες προϋποθέσεις στο Δία

Από την άλλη, στο γιγάντιο πλανήτη Δία η ενεργότητα νερού υπολογίστηκε στο 0,585 για θερμοκρασίες νεφών από μείον 10 βαθμούς έως συν 40 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς η ατμόσφαιρα του Δία έχει καλύτερες προϋποθέσεις για την επιβίωση μορφών ζωής, σε σχέση με την Αφροδίτη αλλά και τον ‘Αρη. Ωστόσο και άλλοι παράγοντες, όπως η χημική σύνθεση των νεφών, μπορεί να περιορίζει τις πιθανότητες ζωής και στον Δία.

Κριτήριο και για εξωπλανήτες

Ηίδια επιστημονική προσέγγιση μπορεί να αξιοποιηθεί για να προσδιοριστεί η ενεργότητα του νερού στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Κάτι πολύ σημαντικό για το πεδίο της αστροβιολογίας, καθώς θα επιτρέψει να εστιαστεί η αναζήτηση ζωής σε λιγότερους πλανήτες-στόχους.

 

Διαφήμιση