Αρχική Διάστημα Νέες παράδοξες ενδείξεις: Ανακαλύφθηκε ζωή στην Αφροδίτη;

Νέες παράδοξες ενδείξεις: Ανακαλύφθηκε ζωή στην Αφροδίτη;

0
Αφροδίτη nasa
Πλανήτης Αφροδίτη Εικόνα από solarsystem.nasa.gov
Διαφήμιση

Νέες ενδείξεις οδηγούν τώρα τους επιστήμονες, να εξετάσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη. Ένα “μυστηριώδες” αέριο συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη και που μέχρι τώρα καθιστούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτή την πιθανότητα.

Αυτό που κάνει τους επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής, είναι η εύρεση ενός αερίου, της φωσφίνης.

Η φωσφίνη αποτελείται από ένα άτομο φωσφόρου και τρία άτομα υδρογόνου. Στη Γη, το δυσώδες αυτό αέριο παράγεται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, καθώς παράγεται από μικρόβια στα έντερα των πιγκουίνων ή βρίσκεται σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο, όπως τα έλη.

Το αέριο αυτό παράγεται και βιομηχανικά, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Αφροδίτη, ούτε όμως και πιγκουίνοι.

Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιος ζωντανός οργανισμός κατά πάσα πιθανότητα παρήγαγε αυτό το αέριο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως υπάρχει ζωή στον δεύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Πως όμως αυτό είναι εφικτό στους 400 βαθμούς κελσίου;

Ο πλανήτης Αφροδίτη δεν είναι από τα πρώτα περιβάλλοντα που θα αναζητούσαν ζωή οι επιστήμονες και μάλλον ούτε και το τελευταίο. Ο λόγος για την ατμόσφαιρά της, που αποτελούμενη από διοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 96%, δημιουργεί όχι απλά ακατάλληλες συνθήκες, αλλά επικρατούν μόνιμα και αμετάκλητα συνθήκες του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου που δεν επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της, όμως, οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες. Εκεί βρέθηκε και η φωσφίνη.

Φωσφίνη nasa ingr
Φωσφίνη Νasa/ in.gr

Τα παράδοξα συνεχίζονται

Βέβαια και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από τοξικά αέρια, οπότε είναι περίεργο που η φωσφίνη δεν διαλύεται άμεσα και μπόρεσε να εντοπιστεί από τους επιστήμονες.

Χημεία δίχως εξήγηση

Την ανακάλυψη αυτή δημοσίευσε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η ομάδα εξηγεί ότι η παρουσία της φωσφίνης «δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ζωής, αλλά της δίχως εξήγησης χημείας» που υπάρχει στην Αφροδίτη.

«Η φωσφίνη παράγεται είτε από κάποια χημική ή γεωλογική διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει – ή την παράγει κάποιος ζωντανός οργανισμός», εξηγεί στον Independent η αστροφυσικό Emily Drabek-Maunder.

Με πληροφορίες από in.gr

Διαφήμιση