Αρχική COVID-19 Υψηλή ανοσία με β’ δόση Pfizer σε όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca α’...

Υψηλή ανοσία με β’ δόση Pfizer σε όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca α’ δόση

0
mrna
Εικόνα: UNSPLASH/Spencer Davis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Yψηλή ανοσία φαίνεται ότι προσφέρει ο εμβολιασμός με Pfizer ως δεύτερη δόση του AstraZeneca. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης που δημοσιεύει το Lancet. Πρόκειται για τη νέα εμβολιαστική στρατηγική έναντι του Covid-19.

Τι  δείχνει η μελέτη

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης. Στην κλινική μελέτη φάσης 2 συμμετείχαν ενήλικες 18 έως 60 ετών. Χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου ChAdOx1-S (AstraZeneca/Oxford University) 8 έως 12 εβδομάδες πριν. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 2 προς 1 να λάβουν είτε ως δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer είτε να συνεχίσουν την παρακολούθηση. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η ανοσογονικότητα 14 ημέρες μετά τη β΄δόση.

person holding white plastic tube
Εικόνα: UNSPLASH/Sperncer Davis

Υψηλά αντισώματα

Μεταξύ 24 και 30 Απριλίου 2021, 676 άτομα σε 5 πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην
Ισπανία εντάχθηκαν στη μελέτη. Οι 450 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν
το BNT162b2 (Pfizer) και οι 226 εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Η μέση ηλικία των
συμμετεχόντων ήταν 44 έτη. Tο 57% ήταν γυναίκες. Στους συμμετέχοντες με β’ δόση Pfizer ο μέσος γεωμετρικός τίτλος των αντισωμάτων αυξήθηκε. Από το 71,46 BAU/mL κατά την ένταξη στη μελέτη στο 7756,68 BAU/mL την 14 η ημέρα μετά το εμβόλιο. Η παρατηρούμενη αύξηση σε όλες τις υποκατηγορίες αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 που αναλύθηκαν ήταν μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες τιμές αντισωμάτων στους συμμετέχοντες που δεν έλαβαν β’ δόση εμβολίου.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ήταν κυρίως ήπιες (68%) έως μέτριες (30%). Οι συχνότερες ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού (88%), σκληρία στο σημείο του εμβολιασμού (35%), πονοκέφαλος (44%) και μυαλγία (43%). Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Συμπερασματικά, η β’ δόση δόση του εμβολίου BNT162b2 σε εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση του ChAdOx1-S (AstraZeneca) προκάλεσε ισχυρή ανοσιακή απάντηση με αποδεκτό προφίλ ασφαλείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση