Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα- Έντονη ανησυχία για το AstraZeneca

Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα- Έντονη ανησυχία για το AstraZeneca

0
τεστ κορονοϊού
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca οι κάτω των 60 ετών.

Ο Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας και μέλος της ΕΕΠ, σε ανακοίνωσή του στο MEGA, ανέφερε: «Δεν πήγε τίποτα λάθος. Παρεξηγήθηκε η ανακοίνωση της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΠ) για το AstraZeneca. Τα πράγματα δεν άλλαξαν».

«Έχουμε τέσσερα καλά εμβόλια με ελάχιστες παρενέργειες. Η Επιτροπή αποφάσισε από 30 χρόνων να ανεβάσει στα 60 το όριο, λόγω της φοβίας στον πληθυσμό, κυρίως για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου έχουμε αυτά τα πάρα πολύ σπάνια φαινόμενα της θρόμβωσης και της θρομβοπενίας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο η ανακοίνωση έγινε γιατί άλλαξαν οι επιδημιολογικές συνθήκες. «Πριν ένα μήνα μπορούσε να κολλήσει πιο εύκολα τον ιό. Τώρα, με το τείχος της ανοσίας που έχει χτιστεί, είναι πολύ πιο δύσκολο. Ο κίνδυνος έχει ελαττωθεί. Το έβγαλε η επιτροπή από την μέση (σ.σ. το AstraZeneca) για να αποφευχθούν οι φοβίες που υπάρχουν. Η Επιτροπή το έκανε για καλό, όχι για να δημιουργήσει ανησυχία».

Όπως επεσήμανε, η απόφαση για το AstraZeneca στην Επιτροπή ήταν ομόφωνη. «Μάλλον κάναμε λάθος γιατί δεν εξηγήσαμε το σκεπτικό καλά».

Τείχος ανοσίας

Παράλληλα, ο κ. Χρούσος υποστήριξε ότι ήδη έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και πως «με λίγη προσπάθεια ακόμα θα απαλλαγούμε τελείως από τον κορωνοϊό. Όταν φτάσουμε στο 80%. Ένα εκατομμύριο δόσεις ακόμα».

Επιπλέον εξήγησε πως σε αυτούς που έχουν ανοσία περιλαμβάνονται: οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι έκαναν την πρώτη δόση αλλά και όσοι νόσησαν από την Covid 19. «Όταν αυτοί συνολικά φθάσουν στο 80% θα απελευθερωθούμε από την πανδημία. Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμασταν πριν. Αυτό προχωράει ραγδαία».

Τέλος, συνέστησε όσοι έκαναν με AstraZeneca την πρώτη δόση εμβολίου να κάνουν και την δεύτερη. «Είναι προστατευτική και εναντίον της ινδικής μετάλλαξης που εξαπλώνεται. Επίσης στην δεύτερη δόση δεν είδαμε επιπλοκές του AstraZeneca. Οι ελάχιστες επιπλοκές που είδαμε ήταν στην πρώτη δόση».

Σημερινά κρούσματα (16/06)

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 549, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.741 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.089 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.478 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 330 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.589 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 81 (ημερήσια μεταβολή +8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 95 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση