Αρχική Ειδήσεις Τι αλλάζει σε εστίαση, μπαρ, θέατρα και γήπεδα (Βίντεο)

Τι αλλάζει σε εστίαση, μπαρ, θέατρα και γήπεδα (Βίντεο)

0
ΝΕΑΜΕΤΡΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τι αλλάζει σε εστίαση, μπαρ, θέατρα και γήπεδα ανακοίνωσαν,  ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Κίνητρα για πλήρως εμβολιασμένους

Στόχος είναι η από 1ης Ιουλίου λειτουργία συγκεκριμένων χώρων με πληρότητα έως και στο 85%. Εάν η εκάστοτε επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους. Ο χώροι συναθροίσεων στη διασκέδαση χωρίζονται σε δύο κατηγορίες από 15 Ιουλίου:

  • Α. Αμιγείς χώροι
    Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία. Δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο. Και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους. Ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Β. Μεικτοί χώροι
    Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία. Δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο. Και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους. Ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα το τελευταίο 48ωρο.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογήν, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μεικτοί, σε ειδική πλατφόρμα. Και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

https://www.amna.gr/photos/fileman/Uploads/slide999.jpg

Η είσοδος επαφίεται τους καταστηματάρχες

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο επιχειρηματίας θα επιλέγει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ. Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία ως αμιγείς ή ως μεικτοί. Από τις 15 Ιουλίου, με την εξής κατηγοριοποίηση:

  • Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
  • Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
  •  Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
  •  Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
  • Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Πού και για ποιους η μάσκα δε θα είναι υποχρεωτική

Όσοι χώροι δηλωθούν ως αμιγείς θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Χωρίς χρήση μάσκας. Όσοι χώροι δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test. Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη 85%. Οι μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους. Χωρίς χρήση μάσκας. Οι μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους. Με υποχρεωτικό αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, η λειτουργία τους ξεκινάει από 15 Ιουλίου. Θα αποτελούν μόνο αμιγείς χώρους, με πληρότητα 85%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση