Σύνταξη: ecozen.gr
Καλαμάρια και όχι αστροναύτες ετοιμάζεται να στείλει το σκάφος της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για βιολογικές μελέτες σε τροχιά.
Χαρακτηριστικά, το σκάφος μεταφέρει 128 νεογέννητα καλαμάρια και 5.000 βραδύπορα.
Τα 128 καλαμάρια του είδους Euprymna scolopes χρησιμοποιούνται ως ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της συμβίωσης πολυκύτταρων οργανισμών με μικρόβια.
“Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, εξαρτώνται από μικρόβια για να διατηρήσουν υγιή το πεπτικό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα” λέει η Τζέιμι Φόστερ, κύρια ερευνήτρια της μελέτης.
Μάλιστα, το καλαμάρι έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.
Η Nasa λέει ότι το πείραμα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη προστατευτικών μέτρων για τη διατήρηση της υγείας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημικών αποστολών.
Τα συγκεκριμένα καλαμάρια είναι ιδανικά για τέτοιου είδους μελέτες, καθώς φιλοξενούν μικρόβια που τα κάνει να φθορίζουν στο σκοτάδι.
Σημειώνεται ότι, τα μικρά κεφαλόποδα αναχωρούν ζωντανά, θα επιστρέψουν όμως στη Γη κατεψυγμένα.
Παράλληλα, τα 5.000 βραδύπορα που στέλνονται επίσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπορούν να ανεχθούν τα πιο ακραία περιβάλλοντα σε σχέση με τις περισσότερες μορφές ζωής.
Αυτό τους καθιστά ιδανικούς για να μελετήσουν πώς ανταποκρίνεται η ζωή και πώς προσαρμόζεται σε ακραία περιβάλλοντα.
Μάλιστα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των παραγόντων άγχους που επηρεάζουν τους ανθρώπους στο διάστημα.
“Οι διαστημικές αποστολές δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τους ζωντανούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων”, αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Τόμας Μπούθμπαϊ.
“Αυτό που θέλουμε είναι να κατανοήσουμε πώς τα βραδύπορα επιβιώνουν και αναπαράγονται σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα αλλά και να μάθουμε περισσότερα για τα κόλπα που χρησιμοποιούν και να τα προσαρμόσουμε στους ανθρώπους”, εξηγεί.