Αρχική COVID-19 ΠΟΕΔΗΝ: Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η θνητότητα στις ΜΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η θνητότητα στις ΜΕΘ

0
ΜΕΘ Eurokinissi
(ΜΕΘ/Eurokinissi)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

“Η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες“, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υποδεικνύοντας ως μερικές από τις αιτίες “τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ, το ελάχιστο και ανειδίκευτο προσωπικό“, με αφορμή τις καταγγελίες για θνητότητα 100% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου.

“Το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορονοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή σε λίστα, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α.” είναι μερικοί από τους πολλούς παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο επίπεδο θνησιμότητας στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Γιαννάκο.

“Σημαντικό ρόλο παίζει η στελέχωση των ΜΕΘ. Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες, με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σε δήλωσή του.

“Δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση”

Παράλληλα, όσο αφορά τη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγρινίου, ο Γιαννάκος επισημαίνει:

“Η ΜΕΘ Αγρινίου, 5 κλινών, από τον Οκτώβρη μετατράπηκε σε κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν το κορονοϊό, ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου των άλλων ΜΕΘ. Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωσή της με έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, ανειδίκευτο”.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας.

“Η κλινική κορονοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου, στην κορύφωση νοσήλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό, με μπλοκάκι, τις πρωινές ώρες. Απόγευμα και νύκτα, καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς, όποτε παρίσταται ανάγκη.

Στο νοσοκομείο Καρπενησίου, από όπου γίνονται διακομιδές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση. Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε κλινικές κορονοϊού, πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Η οποία έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειές του” καταλήγει.

Οι τελευταίες εξελίξεις: