Αρχική COVID-19 Τέλος η μάσκα από αύριο – Για ποιους καταργούνται τα self tests...

Τέλος η μάσκα από αύριο – Για ποιους καταργούνται τα self tests – Τι αλλάζει

0
mask
Εικόνα: UN PLASH/Tonik
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από αύριο το πρωί στις 5:00 καταργείται η χρήση μάσκας. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,  η μη χρήση αφορά στους εξωτερικούς χώρους. Και εφόσον δεν σημειώνεται συνάθροιση.

Νέα μέτρα

  • Καταργείται  από την Πέμπτη 23 Ιουνίου η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς συγχρωτισμό. Διατηρείται η υποχρέωση για τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.
  • Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου γίνεται άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δηλαδή επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία όλο το 24ωρρο.
  • Επίσης αποφασίστηκε η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας. Καθώς και των αθλουμένων σε γυμναστήρια. Θα πρέπει να έχουν παρέλθει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση. Με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Στις εκδηλώσεις εξωτερικών χώρων (δεξιώσεις) ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα.
  • Στις οργανωμένες παραλίες διευρύνεται ο μέγιστος αριθμός στα 120 άτομα  ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου είχε επιβεβαιώσει τις εισηγήσεις των ειδικών.

Τι θα γίνεται στο Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής, μετά από διαλογική συζήτηση, εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία) δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.). Με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

SOS για τον εμβολιασμό

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε, ανέφερε. Και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή.

Στα 32 έτη μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100  κρούσματα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες. Ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους , καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 55 ετών. “Καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο” επεσήμανε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση