Αρχική Ελλάδα Ελληνική ψηφιακή στρατηγική: Τι προβλέπεται για τα επόμενα πέντε έτη

Ελληνική ψηφιακή στρατηγική: Τι προβλέπεται για τα επόμενα πέντε έτη

0
LAPTOP
Εικόνα: UNSPLASH/XPS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την ψηφιακή στρατηγική της χώρας περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η Βίβλος δημοσιεύεται στο τελικό της κείμενο. Με ενσωματωμένα σχόλια από φορείς και ιδιώτες που υπεβλήθησαν κατά τη διαβούλευση. Η Βίβλος  έχει πενταετή ορίζοντα.

Κομμάτι του «Ελλάδα 2.0»

Μεγάλο μέρος των έργων αποτελούν κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το έργο έχει ήδη λάβει την έγκριση της Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε από την Αθήνα η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 αποτελεί μια συνοπτική καταγραφή των απαραίτητων παρεμβάσεων στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους. Στην ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και του επιχειρηματία. Στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε ψηφιακές δεξιότητες. Αλλά και στον τρόπο που η χώρα μας αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Τετρακόσια έργα

Αρμόδια για τη σύνταξη, παρακολούθηση και επικαιροποίηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού είναι η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.
Η επικαιροποιημένη έκδοση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού περιγράφει περισσότερα από 400 συγκεκριμένα έργα. Περιλαμβάνοντας και τις ψηφιακές παρεμβάσεις του εγκεκριμένου εθνικού προγράμματος ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαδίκτυο για όλους

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ασφαλής, γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους. Καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες. Η διευκόλυνση μετατροπής κάθε ελληνικής επιχείρησης σε ψηφιακή επιχείρηση. Η στήριξη και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομία. Η  ένταξη των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Πόροι για χρηματοδοτήσεις

Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ. Στο επόμενο διάστημα θα χρηματοδοτηθούν δράσεις και έργα που στο παρελθόν ήταν ανέφικτο να υλοποιηθούν – και μάλιστα ταυτόχρονα.
Παράλληλα, στη Βίβλο αποτυπώνεται η λειτουργική μεθοδολογία με την οποία τα ψηφιακά έργα θα σχεδιάζονται, θα υλοποιούνται και θα συντηρούνται στο μέλλον. Καθώς και η αρχιτεκτονική των πληροφοριακών συστημάτων που εγγυάται την λειτουργικότητα των έργων αυτών.

 

Διαφήμιση