Αρχική Ειδήσεις Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Θύελλα αντιδράσεων για παρακολούθηση των δημοσιογράφων

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Θύελλα αντιδράσεων για παρακολούθηση των δημοσιογράφων

0
OLYMPICS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει διεθνώς η απόφαση της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 περί υποχρεωτικής παρακολούθησης των δημοσιογράφων!  Η πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων, Σέικο Χασιμότο, ανακοίνωσε ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι θα παρακολουθούνται με GPS. Καθόλη την παραμονή τους στην Ιαπωνία. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) καταδίκασε άμεση την απόλυτη περιφρόνηση της ιδιωτικότητας που επιδεικνύει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

Υπό το μανδύα της “ασφάλειας”

Το επιχείρημα των Ιαπώνων για την επιβολή του GPS, είναι η “διατήρηση της ασφάλειας εν μέσω της πανδημίας”. Εάν οι δημοσιογράφοι δεν συμμορφωθούν με αυτό το καθεστώς παρακολούθησης, θα ανακληθούν οι άδειες πρόσβασης τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης για τη διεξαγωγή των Αγώνων, η Χασιμότο δήλωσε: «Για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα επισκεφθεί μέρη, για τα οποία δεν έχει εκ των προτέρων εγγραφεί, θα χρησιμοποιήσουμε τα GPS. Προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα πώς συμπεριφέρονται”.

Πώς θα γίνεται η παρακολούθηση

Η παρακολούθηση με GPS θα γίνεται μέσω των κινητών τηλεφώνων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Οι διοργανωτές των Αγώνων θα τους ζητήσουν να έχουν ενεργοποιημένη τη λειτουργία ένδειξης της τοποθεσίας που θα βρίσκονται. Να αποθηκεύσουν αυτές τις πληροφορίες και, εφόσον τους ζητηθούν, να τις έχουν στη διάθεση των διοργανωτών.

NEWSPAPER2

Ελέω… Covid-19

“Αποδεκτό περιορισμό” χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος του Τόκιο 2020, Τασίρο Μούτο  το μέτρο. «Δεδομένης της παρούσας κατάστασης με τον COVID. Δεν έχει σχέση με την ελευθερία του Τύπου» ισχυρίστηκε. Οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν μόνο για τους ξένους δημοσιογράφους. Η παρακολούθηση μέσω GPS θα τεθεί σε ισχύ τις πρώτες 14 ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων,  που θα διεξαχθούν από 23 Ιουλίου έως  8 Αυγούστου.

Ευθεία προσβολή και παραβίαση της ελευθεροτυπίας

«Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στερεί από τους δημοσιογράφους το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και περιορίζει την ελευθερία του Τύπου». Αυτό επισημαίνει η ΔΟΔ. Και προτρέπει την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων να αποσύρει αυτόν τον κανονισμό. Και να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους τήρησης της ασφάλειας όλων των παρευρισκομένων, έπειτα από συνεννόηση με τους δημοσιογράφους και τις Ενώσεις τους

 

Διαφήμιση