Αρχική Ενέργεια ΕΤΕπ: 330 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για αναβάθμιση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

ΕΤΕπ: 330 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για αναβάθμιση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

0
electricity
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το συνολικό ποσό των 330 εκατ. ευρώ έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από την ΕΤΕΠ ως χρηματοδότηση για αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Με τα χρήματα θα προχωρήσει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και η αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

20ετής δανειοδότηση

Η αρχική χρηματοδότηση είναι 100 εκατ. ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψαν στην Αθήνα ο πρόεδρος της της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer και ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Eντάσσεται στο πλαίσιο εικοσαετούς δανείου ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά

Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την κατασκευή 6.600 χιλιομέτρων νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αναβαθμίσει 7.600 χιλιόμετρα υπάρχοντος δικτύου διανομής τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά. Επίσης, την εγκατάσταση προηγμένων έξυπνων μετρητών για την καλύτερη διαχείριση της παροχής ενέργειας και θα επιτρέψει επίσης τη σύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ.

Απολιγνιτοποίηση

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου της ΔΕΗ. Ήδη, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έχει δρομολογήσει την επόμενη ημέρα για την επιχείρηση» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η νέα σύμβαση αποτελεί καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, διευκρίνισε.

Οφέλη για τους καταναλωτές

«Η στρατηγική μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση αποφέρει οφέλη για τους καταναλωτές και συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο κ. Στάσσης.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και ιδιωτικούς ενεργειακούς εταίρους.

Διαφήμιση