Αρχική Διάστημα Διαστημικό πλυντήριο για τους αστροναύτες ετοιμάζει η NASA

Διαστημικό πλυντήριο για τους αστροναύτες ετοιμάζει η NASA

0
astraunat3
Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Διαστημικό πλυντήριο για τους αστροναύτες ετοιμάζει η NASA. Έως τώρα τα πληρώματα στο διάστημα δεν μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους.. Φορούν τα εσώρουχά τους, τα ρούχα γυμναστικής, τις κάλτσες τους έως ότου δεν μπορούν άλλο! Και τότε το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τα σκουπίζουν…  Η NASA επιθυμεί να το αλλάξει. Αν όχι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τότε για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη. Επιθυμεί, δηλαδή, να σταματήσει να πετάει τόσα βρόμικα ρούχα κάθε χρόνο. Μία επίπονη και κοστοβόρος διαδικασία. Ο όγκος των εν λόγω ενδυμάτων αποτελεί “ειδικά σκουπίδια”, για να καούν στην ατμόσφαιρα πάνω σε απορριπτόμενα φορτηγά πλοία.

Tide logo

Συνεργασία με Procter & Gamble Co

Η NASA συνεργάζεται με την Procter & Gamble Co. για να βρει τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσει τα ρούχα των αστροναυτών στο διάστημα. Στόχος είναι να μπορούν να τα επαναχρησιμοποιούν για μήνες ή και χρόνια, όπως ακριβώς και στη Γη. Η εταιρεία θα διεξαγάγει πειράματα με βάση τα απορρυπαντικά Tide, για την αφαίρεση λεκέδων στο διαστημικό σταθμό αργότερα αυτό το έτος. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα, διαστημικών προδιαγραφών, απορρυπαντικό, οπωσδήποτε βιοδιασπώμενο. Ως μέρος της ευρύτερης… γαλαξιακής μάχης ενάντια στα λερωμένα και ιδρωμένα ρούχα.

Καθόλου μικρό πρόβλημα

Δεν είναι μικρό το πρόβλημα. Ειδικά τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν βάσεις στη Σελήνη και τον Άρη. Ο χώρος φορτίου πυραύλων είναι περιορισμένος και ακριβός, σύμφωνα με τη NASA. Οπότε, γιατί να σπαταληθεί σε νέα ρούχα εάν τα υφιστάμενα ενδύματα μπορούσαν να διατηρηθούν και να αναδεικνύουν τη φρεσκάδα του καθαρού;

person holding knitted textiles
Εικόνα: UNSPLASH/Dan Gold

150 κιλά ρούχα ανά αστροναύτη

Ένας αστροναύτης χρειάζεται 150 κιλά ρούχα στο διάστημα ετησίως. Αυτό αυξάνεται γρήγορα, ειδικά σε μια τριετή αποστολή στον Άρη, δήλωσε ο Mark Sivik, χημικός που ειδικεύεται στην τεχνολογία υφάσματος και φροντίδας στο σπίτι για την P&G. Υπάρχουν επίσης οι παράγοντες υγιεινής. Οι αστροναύτες του διαστημικού σταθμού ασκούνται δύο ώρες κάθε μέρα, για να αντισταθμίσουν τις μυϊκές και οστικές επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας. Σε πολύ σύντομο διάστημα τα ρούχα της προπόνησης γίνονται ιδρωμένα, δύσοσμα και δύσκαμπτα… Άρα μη ενδεικνυόμενα για επανάχρηση! Η κατασκευή του πλυντήριου-στεγνωτήριου κατά το διαστημικό τους ταξίδι είναι απαραίτητη.

Διαφήμιση